Αρχική Καταστροφές Η υπερθέρμανση του πλανήτη πολλαπλασιάζει τα είδη που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Η υπερθέρμανση του πλανήτη πολλαπλασιάζει τα είδη που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

0
Λύκος (Canis lupus)
Λύκος (Canis lupus)
Διαφήμιση

Το πολύπλοκο δίκτυο αλληλεξαρτήσεων μεταξύ φυτών και ζώων πολλαπλασιάζει τα είδη που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν λόγω των περιβαλλοντικών αλλαγών και κυρίως εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με μελέτη του JRC.

Χιονογερακίνα (Buteo lagopus)
Χιονογερακίνα (Buteo lagopus)

Στην περίπτωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι προβλέψεις που αποτυγχάνουν να λάβουν υπόψη αυτό το φαινόμενο της κλιμάκωσης μπορεί να υποτιμούν τις εξαφανίσεις έως και 10 φορές.

Τσακάλι (Canis aureus)
Τσακάλι (Canis aureus)

Ως προφανής άμεση συνέπεια της αλλαγής του κλίματος, τα φυτά και τα ζώα που ζουν σε μια δεδομένη περιοχή οδηγούνται στην εξαφάνιση όταν οι τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες είναι ασυμβίβαστες με τα όρια ανοχής τους, όπως και τα ψάρια σε ένα ενυδρείο με σπασμένο θερμοστάτη.

Μαυρογύπας (Aegypius monachus)
Μαυρογύπας (Aegypius monachus)

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άπιαστοι οδηγοί της απώλειας ειδών που υπερβαίνουν τις άμεσες επιπτώσεις των περιβαλλοντικών αλλαγών, (και της ανθρώπινης δραστηριότητας) που εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε να κατανοήσουμε.

Λύγκας Ευρασιατικός (Lynx Lynx)
Λύγκας Ευρασιατικός (Lynx Lynx)

Συγκεκριμένα, καθίσταται σαφέστερο ότι η εξάντληση των πόρων τους, θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικό ένοχο στην τρέχουσα κρίση της βιοποικιλότητας.

Κόκκινο Ελάφι (Cervus elaphus)
Κόκκινο Ελάφι (Cervus elaphus)

Ενώ η έννοια της συνύπαρξης υποστηρίζεται από ένα υγιές και ισχυρό θεωρητικό υπόβαθρο, συχνά παραβλέπεται στην εμπειρική έρευνα επειδή είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθεί. Η μελέτη έλαβε υπόψη της, την πρόκληση αυτή, προκειμένου να προσδιορίσει τη σημασία των συσσωρεύσεων σε συνθήκες περιβαλλοντικής αλλαγής.

Καφέ Αρκούδα (Ursus Arctos)
Καφέ Αρκούδα (Ursus Arctos)

Ο επιστήμονας του JRC, Giovanni Strona, σε συνεργασία με τον καθηγητή Corey Bradshaw από το Πανεπιστήμιο Flinders στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, δημιούργησε το 2000 “Εικονική Γη”, που φιλοξενούνταν χιλιάδες φυτά και ζώα, οργανωμένα σε ένα παγκόσμιο σύστημα αλληλένδετων πλεγμάτων.

Θαλάσσια Χελώνα (Caretta caretta)
Θαλάσσια Χελώνα (Caretta caretta)

Στη συνέχεια υπέβαλαν την “Εικονική Γη”, σε ακραίες τροχιές περιβαλλοντικής αλλαγής, που συνίστανται είτε σε «θέρμανση του πλανήτη», δηλαδή σε μια γραμμική, μονοτονική αύξηση της θερμοκρασίας, είτε σε έναν «πυρηνικό χειμώνα», δηλαδή μια προοδευτική ψύξη, όπως αυτή που θα μπορούσε να ακολουθήσει πολλαπλές πυρηνικές εκρήξεις ή πτώσεις αστεροειδών.

Βίδρα (Lutra lutra)
Βίδρα (Lutra lutra)

Στη συνέχεια παρακολούθησαν την απώλεια της ποικιλομορφίας των ειδών εντός δύο ξεχωριστών σεναρίων μέχρι την πλήρη εξόντωση της ζωής. Διαπίστωσαν ότι η μη αναγνώριση των αλληλεξαρτήσεων μεταξύ των ειδών οδήγησε σε υποεκτίμηση του μεγέθους των μαζικών εξαφανίσεων που προκλήθηκαν από τις κλιματικές αλλαγές έως και 10 φορές.

Αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra balcanica)
Αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra balcanica)

Η υπερθέρμανση του πλανήτη που παρουσιάστηκε στην Ειδική έκθεση της IPCC για την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1.5 ° C επιβεβαιώνει την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη δράσης.

Φριτιλλάρια η ελληνική (Fritillaria graeca Boiss)
Φριτιλλάρια η ελληνική (Fritillaria graeca Boiss)

Η μελέτη διερεύνησε επίσης το χειρότερο δυνατό σενάριο αλλαγής θερμοκρασίας λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις,  5-6 ° C θέρμανσης θα ήταν αρκετό για να εξαλείψει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής στην “Εικονική Γη” που δημιούργησαν οι επιστήμονες.

Κόκκινος Κρίνος (Lilium chalcedonicum)
Κόκκινος Κρίνος (Lilium chalcedonicum)

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η γήινη γη θα ασκήσει αυξανόμενη πίεση στη βιοποικιλότητα του πλανήτη και ότι οι συσσωρεύσεις θα συμβάλλουν στην επίπτωση αυτή. Ενώ είναι απίθανο η Γη να γίνει θερμότερη 5-6 ° C βαθμούς στο εγγύς μέλλον, αλλά είναι πολύ πιθανό οι παγκόσμιες θερμοκρασίες να συνεχίσουν να αυξάνονται ραγδαία.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση