Αρχική Ενέργεια Στο Οικόπεδο 10 από χθες το γεωτρύπανο Stena Ice Max – Διασφάλιση...

Στο Οικόπεδο 10 από χθες το γεωτρύπανο Stena Ice Max – Διασφάλιση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή

0
kypros teliko askhseis 0
Διαφήμιση

Το πλοίο γεωτρύπανο Stena Ice Max κατέπλευσε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, χωρίς να συναντήσει κανένα κώλυμα. Οι διαδικασίες εντοπισμού του ακριβούς σημείου εξόρυξης αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα. Ταυτόχρονα, οι αμερικανικές αρχές με την επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών Φράνσις Φάνον επιδιώκουν την διασφάλιση των συμφερόντων της Exxon Mobil και σε πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ecozen.gr, η διαδικασία γεώτρησης για λογαριασμό της κοινοπραξίας Exxon Mobil και Qatar Petroleum προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 20 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τα μέσα Δεκεμβρίου ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει μία δεύτερη γεώτρηση η οποία θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου.

αρχείο λήψης (2)

Το γεωτρύπανο Stena IceMax της EXXON MOBIL

Το γεωτρύπανο Stena IceMax της EXXON MOBIL, που αναχώρησε από τις Κανάριες νήσους για την Κύπρο φέρει βρετανική σημαία, έχει διπλό πύργο και τρυπάνι + 1Α1. Είναι ικανό να λειτουργεί σε βάθη νερού έως και 10.000 πόδια κάτω από τον βυθό της θάλασσας(3048m). Έχει μήκος 228 μέτρα, πλάτος 42, μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 180 άτομα προσωπικό και έχει και ελικοδρόμιο.

Το γεωτρύπανο θα προσεγγίσουν τέσσερα βοηθητικά σκάφη τα οποία είναι εξοπλισμένα με προσωπικό, εξοπλισμό και προμήθειες από το λιμάνι της Λεμεσού, το οποίο απέχει από το οικόπεδο 10 και το στόχο “Δελφινος” περίπου 90 ναυτικά μίλια. Η περιοχή από τις 10 Νοεμβρίου 2018 δεσμεύτηκε έως τις 25 Νοεμβρίουυ από τις κυπριακές αρχές με την έκδοση ειδικής οδηγίας NAVTEX.

Ο αμερικανικός κολοσσός δήλωσε πως σε περίπτωση που βρεθούν μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων, θα προχωρήσει στην κατασκευή LNG, με άμεση συνέπεια την επέκταση των αμερικανικών συμφερόντων τόσο στην κυπριακή θάλασσα όσο και στη στεριά της Μεγαλονήσου

Παρά της ομαλή άφιξη του γεωτρύπανου Stena IceMax, η αμερικανική κυβέρνηση φροντίζει να θωρακίσει τόσο στρατιωτικά όσο και πολιτικά τα συμφέροντα της Exxon Mobil.

tDQqxwqcW3cKEtY0eQmJ

Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Φράνσις Φάνον, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» εντός της εβδομάδας αναμένεται επίσκεψη του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών Φράνσις Φάνον, ο οποίος είναι υπεύθυνος για θέματα ενέργειας. Η άφιξη του αμερικανού αξιωματούχου αποτελεί πιθανόν και ένα ακόμα μήνυμα προς την Άγκυρα, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια από την τουρκική πλευρά.

Οι τουρκικές απειλές δεν φαίνεται να ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τις αμερικανικές αρχές, καθώς πέρα από την αδυναμία της Τουρκίας να αντικαταστήσει το γεωτρύπανό της «Πορθητής» που έχει βλάβη, οι ΗΠΑ φρόντισαν με κάθε μέσο να γίνει ξεκάθαρο στον Τούρκο ηγέτη ότι δεν είναι σε θέση να παρέμβει στο έργο. Ωστόσο η παρουσία πολεμικών πλοίων στην ανατολικ Μεσόγειο εξακολουθεί να είναι έντονη, γεγονός που δεν συνδέεται κατ’ αποκλειστικότητα με τις διαδικασίες του οικοπέδου 10, ενώ εκτός από αμερικανική, ρωσική, γαλλική, γερμανική υπάρχει και ελληνική παρουσία όπου αναμένεται να πραγματοποιηθούν πολυεθνικές ασκήσεις έως τις 20 Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι είναι συνετό να μην πλατειάζουν οι συζητήσεις για ένα θέμα στο οποίο η Τουρκία με αθέμιτα μέσα επιδιώκει να δημιουργήσει πολιτικές εντάσεις υποστηρίζοντας ότι η θάλασσα της νότιας Κύπρου ανήκει στην Τουρκία και η Κυπριακή ΑΟΖ δεν έχει κανένα δικαίωμα πρόσβασης ή εκμετάλλευσης των οικοπέδων της περιοχής. Σύμφωνα με όσα δήλωσε η κυβέρνηση με διεθνείς συνεργασίες και με την στήριξη κολοσσιαίων εταιριών που εκπροσωπούν τα συμφέροντα ισχυρών κρατών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία διαχειρίζεται το θέμα με υπευθυνότητα και συνεργάζεται άρτια με τις γειτονικές χώρες όσων αφορά ενεργειακά ζητήματα

Παράλληλα, από τις επαφές του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών  Νίκου Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται να προσχωρήσουν  στις τριμερείς σχέσεις ασφαλείας που δημιουργούνται από Ελλάδα και Κύπρο με χώρες της ανατολικής Μεσογείου.

Greece Cyprus and Israel e1454060661697 300x150

Το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Κύπρος που ήδη έχουν προχωρήσει σε ένα ισχυρό τριμερές αναμένεται να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο στην Κύπρο με την εκπροσώπηση των τελευταίων από τον αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ.

Μέσα στους επόμενους δέκα μήνες προβλέπεται να πραγματοποιηθούν και άλλες γεωτρήσεις από την Total και την ENI.

Πηγη: philenews.com   ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση