Αρχική Ειδήσεις Στα λευκά έχουν ντυθεί αρκετές περιοχές της χώρας

Στα λευκά έχουν ντυθεί αρκετές περιοχές της χώρας

0
parnassos
Διαφήμιση

Το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευή την Ελλάδα, φέρνει χιονοπτώσεις, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ σε αρκετές περιοχές οι θυελλώδεις άνεμοι, προκαλούν σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το θερμόμετρο έδειξε στη Βωβούσα Ιωαννίνων -3.8 βαθμούς, στον Νέο Καύκασο Φλώρινας -3.7 βαθμούς, στην Κοιλάδα Κοζάνης -3.4 βαθμούς, στη Βλάστη Κοζάνης -2.9 βαθμούς και στην Πτολεμαΐδα -2.9 βαθμούς Κελσίου.

Το αίτιο των επικείμενων έντονων χιονοπτώσεων που περιμένουμε στα ορεινά αλλά και των βροχοπτώσεων στα πεδινά από σήμερα έως και την Κυριακή είναι η κάθοδος ψυχρών αερίων μαζών από τα βορειοανατολικά προς τις Βαλκανικές χώρες και η δημιουργία του αβαθούς και στάσιμου βαρομετρικού χαμηλού στο Ιόνιο πέλαγος.

Πυκνές χιονοπτώσεις δέχεται ήδη, η οροσειρά της Πίνδου από τα 800 έως και τα 1.200μ. υψόμετρο (νοητά από Βορρά προς Νότο από Ήπειρο έως και δυτική Στερεά Ελλάδα), όπως επίσης χιόνι θα πέσει στα ορεινά της βόρειας και κεντρικής Πελοποννήσου από τα 1.200-1.400μ. υψόμετρο και άνω. Βροχοπτώσεις περιμένουμε σε Πελοπόννησο, δυτική-κεντρική Στερεά Ελλάδα, Ήπειρο, Θεσσαλία, δυτική Μακεδονία, στα νησιά του Ιονίου και σε περιοχές της Κρήτης.

Ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται κυρίως το βράδυ στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα σε υψόμετρο άνω των 1.100-1.200μ. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί στα 3-5 μποφόρ και η θερμοκρασία στο Λεκανοπέδιο θα κυμανθεί από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια του νομού η θερμοκρασία θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Για την Κυριακή περιμένουμε περαιτέρω επιδείνωση του καιρού στον Νομό Αττικής με παράλληλη άνοδο της θερμοκρασίας.

Χειμωνιάτικο σκηνικό στα ορεινά της Φθιώτιδας και της Φωκίδας

https://www.facebook.com/OnParnassos/videos/1115992628579470/

Χιόνι πέφτει στη Ράχη Τυμφρηστού, στο δρόμο προς Καρπενήσι, από την πλευρά της Φθιώτιδας.  Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τόσο στο κεντρικό, όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Χιόνι έπεσε σε Γαρδίκι, Πουγκάκια, Αργύρια, Μάρμαρα, Πυρά, Αθανάσιο Διάκο, Μαυρολιθάρι, Καστριώτισσα, στο Καταφύγιο Οίτης πάνω από την Παύλιανη και φυσικά στα Χιονοδρομικά Κέντρα της Στερεάς, στον Παρνασσό και το Βελούχι.

Οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται σε υψόμετρα γύρω και πάνω από τα 1.000 μέτρα, καιρός που θα επαναληφθεί και αύριο Κυριακή. Για την αντιμετώπιση φαινομένων, υπάρχουν σε ετοιμότητα σταθμοί με μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας σε κομβικά σημεία, ώστε να παρέμβουν όταν και όπου χρειαστεί.

Στα ορεινά της Δυτικής Ελλάδας έχει ξεκινήσει η χιονόπτωση

https://www.facebook.com/kalavritaskicenter/videos/539260879868930/

Ήδη από την Παρασκευή έπεσαν τα πρώτα χιόνια στην Χελμό στα Καλάβρυτα, και στην ορεινή ζώνη αρχικά άνω των 1200 μέτρων θα ανέλθουν κατά 200-300 μέτρα κατά την διάρκεια της ημέρας. Χιονοπτώσεις παράλληλα εκδηλώνονται στα ορεινά άνω των 1800-1850 μέτρων.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αναμένεται πρόσκαιρη βελτίωση την Δευτέρα με άνοδο του υδραργύρου και επικράτηση νοτιάδων, με πιθανή νέα επιδείνωση κατά την διάρκεια της Τρίτης και κυρίως της Τετάρτης με την έλευση ατμοσφαιρικής διαταραχής από τα δυτικά-βορειοδυτικά.

Στο μεταξύ, σε έγγραφό της η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αναφέρει σχετικά: «Παρακαλούνται οι υπηρεσίες, που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τον αντίστοιχο σχεδιασμό τους».

Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου

menalos

Ένα πραγματικά μαγευτικό τοπίο θα έχουν την τύχη να αντικρίσουν όσοι επισκεφτούν τις επόμενες ημέρες το Μαίναλο, καθώς τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι το χιόνι έφτασε κατά τόπους τα δέκα εκατοστά.

Χιονοπτώσεις σε πολλά χωριά των Μετεώρων  

vasilitsa

Χιονοπτώσεις αναμένονται στα χιονοδρομικά, σε υψόμετρο από 1.200 – 1.500 μέτρα και πάνω. Ήδη στο χιονοδρομικό κέντρο στη Βασιλίτσα, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων το έχει «στρώσει».

Όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μετεώρων, Δημήτριος Βουρλίτσης, η χιονόπτωση, που ξεκίνησε από νωρίς το πρωί, συνεχίζεται και αυτή την ώρα, στα χωριά της περιοχής Ασπροποτάμου.

kalabaka

Μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα, ενώ ο Δήμος Μετεώρων είναι σε ετοιμότητα, σημειώνει ο κ. Βουρλίτσης.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Στη Θεσσαλονίκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πρόσκαιρα στον Θερμαϊκό μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το βράδυ ανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στη Ζάκυνθο, η οποία επλήγη από τον ισχυρό σεισμό, νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές. Οι άνεμοι ανατολικοί, νοτιοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στην κεντρική και βαθμιαία στη δυτική Μακεδονία και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία τοπικά 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στο Ιόνιο, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Στερεά σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι ανατολικοί, νοτιοανατολικοί 6 έως 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από το απόγευμα στα νότια σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές στη νότια Πελοπόννησο. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας, της κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου από τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι ανατολικοί, βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές μετά το μεσημέρι και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές στην Κρήτη. Οι άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Από το βράδυ στα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Χιονοδρομικά Κέντρα, ΕΜΥ

Διαφήμιση