Αρχική Επιστήμη Τρεις ακαδημαϊκοί επισημαίνουν την ανάγκη για άμεση διακοπή της χρήσης χημικών όπλων

Τρεις ακαδημαϊκοί επισημαίνουν την ανάγκη για άμεση διακοπή της χρήσης χημικών όπλων

0
chemical weapons
Διαφήμιση

Τρεις ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιου του Μπράντφορντ σε ένα άρθρο τους στο παρόν τεύχος του περιοδικού Science, επισημαίνουν την ανάγκη για άμεση διακοπή της χρήσης χημικών όπλων.

Τα πρόσφατα παραδείγματα που παρατηρήθηκαν στη Συρία, με τη χρήση βιομηχανικών χημικών ουσιών και του νευρικού παράγοντα sarin και στις στοχευμένες επιχειρήσεις δολοφονίας που χρησιμοποιούν τον VX νευρικό παράγοντα στη Μαλαισία και τον νευρικό παράγοντα novichok στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνουν την κατάχρηση των εξελίξεων στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Τα συμβαλλόμενα κράτη στη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα που συναντώνται στη Χάγη στις 21 Νοεμβρίου για την 4η Διάσκεψη Αναθεώρησης, πρέπει να διασφαλίσουν ότι το καθεστώς απαγόρευσης είναι ικανό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις αυτές.

Στο άρθρο τους, ο Dr. Michael Crowley , ο Dr. Lijun Shang και ο καθηγητής Malcolm Dando ασχολούνται με βασικές επιστημονικές πτυχές των ζητημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Διάσκεψη για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση χημικών όπλων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ταχείας επιστημονικής αλλαγής.

Ο κ. Michael Crowley δήλωσε: “Το ασταθές περιβάλλον διεθνούς ασφάλειας και η μεταβαλλόμενη φύση των ένοπλων συγκρούσεων θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επιθυμία ορισμένων κρατών να διατηρήσουν και να χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα χημικά όπλα, αλλά και να αυξήσουν το ενδιαφέρον για τη δημιουργία νέων όπλων. Να αξιοποιήσουν τις επαναστατικές εξελίξεις στις επιστήμες των χημικών και των βιοεπιστημών και των συναφών επιστημονικών κλάδων, όπως η νανοεπιστήμη και η νευροεπιστήμη για τα κακοήθη σχέδιά τους”.

Ο καθηγητής Malcolm Dando δήλωσε: “Ένας τομέας αυξανόμενης ανησυχίας είναι το κρατικό ενδιαφέρον για την εφαρμογή αεροζόλ σε μια σειράς τοξικών χημικών παραγόντων που ενδεχομένως περιλαμβάνουν φαρμακευτικές χημικές ουσίες, βιορυθμιστές και τοξίνες που προσβάλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα αυτών που στοχεύουν. Σε εξαιρετικά σενάρια επιβολής του νόμου, όπως καταστάσεις ομήρων μεγάλης κλίμακας, για την ταχεία και πλήρη ανικανότητα ενός ατόμου ή μιας ομάδας  χωρίς να προκαλούν μόνιμη αναπηρία ή θανατηφόρα χρήση, η χρήση τους στην πράξη δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και την ευημερία όλων όσων επηρεάζονται και η ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα ενδεχομένως ανοίγει την πόρτα σε νέες μορφές χημικών όπλων και πολέμου”.

Ο Dr. Lijun Shang δήλωσε: “Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι οι εργασίες των επιστημόνων για την ανίχνευση, την προστασία και τη θεραπεία χημικών όπλων είναι σημαντικές για τη γενική προσπάθεια πρόληψης της κατάχρησης τοξικών χημικών ουσιών, αλλά οι επιστήμονες πρέπει επίσης να έχουν μεγαλύτερη συνείδηση για την πιθανή κατάχρηση της καλοπροαίρετης εργασίας τους “.

Στο άρθρο τους οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι χημικοί και βιολόγοι, οι επαγγελματίες της υγείας και η ευρύτερα ενημερωμένη κοινωνία των πολιτών πρέπει να διαδραματίσουν το ρόλο τους στην προστασία της απαγόρευσης των δηλητηριωδών και χημικών όπλων. Πρέπει να συνεργαστούν με τα κράτη για τη χάραξη αποτελεσματικών και ευέλικτων μέτρων ώστε να εξασφαλιστεί ότι η ταχεία επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος θα προστατευθεί από εχθρική χρήση και ότι θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος όλων.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση