Αρχική Καταστροφές ΟΗΕ: Διορία δύο ετών να περιοριστεί η απώλεια βιοποικιλότητας

ΟΗΕ: Διορία δύο ετών να περιοριστεί η απώλεια βιοποικιλότητας

0
closeup 2091831 960 720
Διαφήμιση

Αναγκαία για την επιβίωση της ανθρωπότητας χαρακτηρίστηκε η σύναψη συμφωνιών για την φύση με σκοπό την αντιμετώπιση της ραγδαίας απώλειας  βιοποικιλότητας η οποία όπως σχολίασε η επικεφαλής της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα, Cristiana Paşca Palmer στο “The Guardian” αποτελεί ένα «αθόρυβο δολοφόνο».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η επικεφαλής της Σύμβασης, η απώλεια βιοποικιλότητας αποτελεί «σιωπηλό δολοφόνο» καθώς παρά τις προηγούμενες προσπάθειες του 2002 και του 2010, οι απώλειες της άγριας ζωής του πλανήτη  έφτασαν να συγκρίνονται με την εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Παρόλο που μπορεί να θεωρηθεί ένα ζήτημα ίσως πιο κρίσιμο από την κλιματική αλλαγή, ωστόσο δεν επηρεάζει με τόση αμεσότητα την ανθρώπινη καθημερινότητα και συνεπώς τα κράτη επιλέγουν να το αφήνουν σε δεύτερη μοίρα.

Η Palmer υποστηρίζει πως υπάρχουν ελπιδοφόρες αλλαγές. Αρκετά είδη στην Αφρική και την Ασία έχουν ανακάμψει ενώ τα κράτη λαμβάνουν ενεργότερο δράση στις συζητήσεις περί βιοποικιλότητας. Ωστόσο σε ένα ευρύ πεδίο οι προβλέψεις είναι ανησυχητικές, καθώς μέχρι το 2050, η Αφρική αναμένεται να αριθμεί απώλεια των πτηνών και των θηλαστικών της σε ποσοστό 50% ενώ η ασιατική αλιεία θα καταρρεύσει εντελώς.

Η διευθύντρια της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στην συνάντηση που έχει οριστεί για τα 169 κράτη-μέλη της Σύμβασης τον Νοέμβριο Sharm el Sheikh  της Αιγύπτου με σκοπό να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης των οικοσυστημάτων και της άγριας πανίδας στον κόσμο. Αποβλέπει σε μία οριακή επίλυση ύστερα από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων στην επόμενη συνεδρίαση στο Πεκίνο το 2020.

ΠΗΓΗ: TheGuardian

Διαφήμιση