Αρχική Ενέργεια Στο δρόμο για την Κύπρο το αμερικανικό πλοίο Stena IceMax- Στην...

Στο δρόμο για την Κύπρο το αμερικανικό πλοίο Stena IceMax- Στην τελική ευθεία μπαίνει η γεώτρηση του οικοπέδου 10

0
kypros teliko askhseis 0
Διαφήμιση

Από τις Κανάριες Νήσους ξεκίνησε τη Παρασκευή 2/11/2018 το Stena IceMax πλοίο-γεωτρύπανο και θα βρίσκεται στη ΜεγάλόΝήσο περίπου σε 2 ημέρες  για να πραγματοποιήσει την εξόρυξη για λογαριασμό του αμερικανικού κολοσσό EXXON MOBIL. Το λιμάνι της Λεμεσού έχει προετοιμαστεί για την αγκυροβόληση του πλοίου. Ταυτόχρονα, οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσαν NAVTEX (οδηγία προς ναυτιλλόμενους).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ecozen.gr οι προκαταρκτικές εργασίες προγραμματίζονται να ξεκινήσουν στις 10 Νοεμβρίου ενώ στις 20 Νοεμβρίου θα γίνει έναρξη της γεώτρησης στο οικόπεδο 10.

Με την οδηγία NAVTEX που εξέδωσαν οι κυπριακές αρχές δεσμεύεται η περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ από τις 10 Νοεμβρίου έως και 25 Φεβρουαρίου 2019, όπου ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός EXXON MOBIL σε συνεργασία με την Qatar Petroleum θα κάνει γεώτρηση στο Οικόπεδο 10.

αρχείο λήψης (2)

Το γεωτρύπανο Stena IceMax της EXXON MOBIL

Το γεωτρύπανο Stena IceMax της EXXON MOBIL, που αναχώρησε από τις Κανάριες νήσους για την Κύπρο φέρει βρετανική σημαία, έχει διπλό πύργο και τρυπάνι + 1Α1.

Κατασκευάστηκε το 2011 από τη Samsung Heavy Industries. Το IceMax σχεδιάστηκε ειδικά για να λειτουργήσει στις πιο αντίξοες κλιματικές συνθήκες του κόσμου – κυρίως στην Αρκτική, και διαθέτει μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του που έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε θερμοκρασίες έως -30 βαθμούς, αλλά και σε μεγάλες γεωλογικές πιέσεις.

Είναι ικανό να λειτουργεί σε βάθη νερού έως και 10.000 πόδια κάτω από τον βυθό της θάλασσας(3048m). Έχει μήκος 228 μέτρα, πλάτος 42, μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 180 άτομα προσωπικό και έχει και ελικοδρόμιο.

αρχείο λήψης (1)

Το τουρκικό γεωτρύπανο “Πορθητής”

Παράλληλα, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες του ecozen.gr, το πλοίο των Τούρκικων δυνάμεων «Πορθητής» έχει υποστεί βλάβη και οι προσπάθειες των τουρκικών αρχών για αντικατάστασή του έχουν αποβεί άκαρπες. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε επιθετικούς κατά της ΑΟΖ τόνους προειδοποιείσαι ότι δεν θα επιτρέψει την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της ανατολικής Μεσογείου χωρίς της συνέναισή του. Οι αναφορές αυτές έγιναν σε τελετή για την παράδοση μιας κορβέτας στο Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας. Ωστόσο, Αμερικανική εταιρεία έχει ήδη επικοινωνήσει με την Τουρκία και προς τη οποία κατέστησε σαφές ότι δεν είναι σε θέση να παρέμβει στο έργο.

Για … προληπτικούς λόγους, ο αμερικανικός στόλος να περιπλέει πέριξ της Κρήτης και αναμένεται τα πλοία να δέσουν στην αμερικανική βάση της Σούδας για την διαφύλαξη των συμφερόντων της Αμερικανικής Εταιρείας.

Greece Cyprus and Israel e1454060661697 300x150

Ισραήλ:Τριμερής ένωση σταθερότητας και ασφάλειας

Καθοριστικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο ανέλαβαν και οι Ισραηλιτικές δυνάμεις στην διατήρηση της ηρεμίας στον Μεσογειακό χώρο. Μέσω του υφυπουργού για θέματα Δημόσιας Διπλωματίας Michael Oran, το Ισραήλ τάχθηκε υπέρ της στήριξης της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά και της Ελλάδος τονίζοντας ότι οποιαδήποτε τουρκική απειλή ενάντια στις επιχειρήσεις εξόρυξης ορυκτών πλούτων στην ανατολικής Μεσόγειο αποτελεί απειλή και για τους ίδιους, θέτοντας τις βάσεις για την δημιουργία ενός «τριγώνου ασφαλείας» ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Ο Oran, στο συνέδριο του Economist στην Κύπρο, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι η Τουρκία κατέχει σημαντική θέση στα γεωπολιτικά ζητήματα της Μεσογείου, αλλά αν ακολουθήσει την ίδια πορεία η τριμερής ένωση θα ενισχυθεί με την παρουσία των ΗΠΑ και όχι μόνο.

Δείγμα της ομαλής συνεργασίας του Ισραήλ και τις Κύπρου αποτέλεσε και η ολοκλήρωση των ασκήσεων « ΙΑΣΩΝ-2018» και «ΝΙΚΟΚΛΗΣ-ΔΑΥΙΔ-2018». Στην κοινή άσκηση, επίλεκτες ομάδες στρατού, πραγματοποίησαν ασκήσεις για σενάρια διαχείρισης κρίσεων βασισμένες σε ετερόκλιτες πολιτικές ομάδες αλλά και πάσης φύσεως απειλές. Οι ασκήσεις έλαβαν χώρα στο FIR της Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα της Κύπρου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νεταντάχου, άλλωστε, παρουσίαζε την Παρασκευή τον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed (σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα Ισραήλ και Κύπρου στην Ελλάδα, κι από εκεί στην Ιταλία και τις λοιπές ευρωπαϊκές αγορές) ως έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα του.

Το ακριβές κείμενο της NAVTEX:

03 0600 UTC NOV 2018

JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5BA

NAV WRNG NR 364/18

 

PREPARATION WORKS AND DRILLING OPERATIONS WILL BE CONDUCTED

IN THE AREA BOUNDED BY THE FOLLOWING POSITIONS:

 

A.33 25.000 N 031 39.000 E

B.33 25.000 N 031 51.000 E

C.33 15.000 N 031 51.000 E

D.33 15.000 N 031 39.000 E

 

FROM 10 NOV 2018 UNTIL 25 FEBRUARY 2019.

ALL SHIPS ARE REQUESTED TO SAIL WITH CAUTION

IN THE AFORMENTIONED AREA.

CANCEL THIS MESSAGE ON 26 00:01 UTC FEB 2019.

JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5BA

Διαφήμιση