Αρχική Ενέργεια Νέο σύστημα ανοίγει την πόρτα για τη μετατροπή του CO2 σε βιομηχανικά...

Νέο σύστημα ανοίγει την πόρτα για τη μετατροπή του CO2 σε βιομηχανικά καύσιμα

0
carbon pollution
Διαφήμιση

Ο Haotian Wang συνεργάτης του Ινστιτούτου Rowland στο Harvard, ανέπτυξαν ένα βελτιωμένο σύστημα για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα.

Φανταστείτε μια μέρα που αντί να διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα τα αέρια που προέρχονται από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και τη βαριά βιομηχανία, να αντλούνται και να τροφοδοτούν καταλυτικούς αντιδραστήρες που θα μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα σε βιομηχανικό καύσιμο ή σε χημικά και θα εκπέμπουν μόνο οξυγόνο!

Το σύστημα περιγράφεται σε ένα έγγραφο της 8ης Νοεμβρίου που δημοσιεύτηκε στο Joule.

“Η πιο ελπιδοφόρα ιδέα μπορεί να είναι η σύνδεση αυτών των συσκευών με σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα ή άλλη βιομηχανία που παράγει πολύ CO2”, δήλωσε ο Wang. “Περίπου το 20% αυτών των αερίων είναι CO2, οπότε αν μπορείτε να τα αντλήσετε σε αυτό το κελί … και να τα συνδυάσετε με καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, τότε μπορούμε να παράγουμε χρήσιμα χημικά από αυτά τα απόβλητα με βιώσιμο τρόπο”.

Το νέο σύστημα, δήλωσε ο Wang, αποτελεί ένα δραματικό βήμα προς τα εμπρός από αυτό που ο ίδιος και οι συνάδελφοί του περιέγραψαν για πρώτη φορά σε ένα έγγραφο του 2017 στο Chem.

Το νέο σύστημα είναι φθηνότερο και βασίζεται σε υψηλές συγκεντρώσεις αερίου CO2 και υδρατμών για να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά – ένα κύτταρο 10 έως 10 εκατοστών, δήλωσε ο Wang, μπορεί να παράγει μέχρι και τέσσερα λίτρα CO ανά ώρα.

Το σύστημα, δήλωσε ο Wang, αντιμετωπίζει τις δύο κύριες προκλήσεις – το κόστος και την κλιμάκωση – που θεωρήθηκε ότι περιορίζουν την αρχική προσέγγιση.
Χρησιμοποιώντας μια διαδικασία παρόμοια με την ηλεκτροστατική έλξη, ο Wang και οι συνεργάτες του είναι σε θέση να απορροφούν άτομα νικελίου (θετικά φορτισμένα) σε ελαττώματα (αρνητικά φορτισμένα) σε νανοσωματίδια αιθάλης, με το προκύπτον υλικό να είναι χαμηλού κόστους και εξαιρετικά επιλεκτικό για τη μείωση του CO2.

Πηγαίνοντας προς τα εμπρός, Wang είπε, το σύστημα εξακολουθεί να έχει τις προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν – ειδικά σε σχέση με τη σταθερότητα.
“Πιστεύω ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με πιο λεπτομερή ανάλυση τόσο του καταλύτη μείωσης του CO2 όσο και του καταλύτη οξείδωσης του νερού”.

Τελικά, δήλωσε ο Wang, μπορεί να έρθει η μέρα που η βιομηχανία θα μπορέσει να “συλλάβει” το CO2 που απελευθερώνεται τώρα στην ατμόσφαιρα και να το μετατρέψει σε χρήσιμα προϊόντα.

“Το μονοξείδιο του άνθρακα δεν είναι ένα χημικό προϊόν ιδιαίτερα υψηλής αξίας”, ανέφερε ο Wang. “Για να διερευνήσουμε περισσότερες δυνατότητες, η ομάδα μου έχει επίσης αναπτύξει αρκετούς καταλύτες με βάση το χαλκό που μπορούν να μειώσουν περαιτέρω το CO2 σε προϊόντα πολύ πιο πολύτιμα”.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here