Αρχική Επιστήμη Για πρώτη φορά μελέτη δείχνει πως ελίσσονται οι νυχτερίδες (video)

Για πρώτη φορά μελέτη δείχνει πως ελίσσονται οι νυχτερίδες (video)

0
Bat
Διαφήμιση

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές κατάφεραν να μετρήσουν άμεσα την αεροδυναμική των νυχτερίδων καθώς κάνουν ελιγμούς στον αέρα. Η άνοδος των φτερών τους, είχε προηγουμένως θεωρηθεί ασήμαντη, αλλά μια νέα μελέτη που πραγματοποίησαν οι οι βιολόγοι στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας παρατήρησαν τους ελιγμούς των πτερυγίων όταν γυρίζουν.

“Μέχρι τώρα, δεν ξέρουμε πολλά για τα ζώα που κάνουν ελιγμούς όταν πετούν, αφού είχαμε επικεντρωθεί στις σταθερές πτήσεις, αν και δεν είναι, στην πραγματικότητα, πολύ συνηθισμένη για τα ζώα που πετούν έξω από το φυσικό τους περιβάλλον. Τώρα έχουμε κάνει άμεσες αεροδυναμικές μετρήσεις σε νυχτερίδες και μπορούμε να δούμε πόσο ευέλικτες είναι όταν αλλάζουν με διάφορους τρόπους ανάλογα με το που βρίσκονται τα πτέρυγιά τους”, εξηγεί ο Per Henningsson.

“Είναι πραγματικά συναρπαστικό να δούμε πόσο περίπλοκο και κομψό είναι το μοτίβο της κίνησης και πως οι νυχτερίδες επιλέγουν την καλύτερη λύση όταν αποφασίζουν να ξεκινήσουν έναν ελιγμό”, συνεχίζει.

Για τις νυχτερίδες, η τεχνική πτήσης με γρήγορους ελιγμούς σε υψηλή ταχύτητα είναι σημαντική για την επιτυχή σύλληψη εντόμων κατά την πτήση, καθώς και για την αποφυγή σύγκρουσης με διάφορα εμπόδια όπως τα δέντρα και τα κτίρια.

Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι σημαντικά στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς drones.

“Μία από τις κύριες προκλήσεις για τη βιομηχανία είναι ο έλεγχος, η σταθερότητα και η δυνατότητα των αεροσκαφών να αποφεύγουν τα εμπόδια. Σε αυτό το πλαίσιο, τα αποτελέσματά μας είναι πολύ συναφή”, λέει ο Per Henningsson, ο οποίος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τα μελλοντικά αεροσκάφη να είναι εξοπλισμένα με ειδικά πτερύγια που θα στηριχθούν στην έρευνα πάνω στις νυχτερίδες.

Η μελέτη διεξήχθη σε δύο νυχτερίδες που είχαν εκπαιδευτεί να πετάξουν σε αεροδυναμική σήραγγα. Ως θήραμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γεύματα σίτου που ήταν προσαρτημένα σε μια συσκευή που μπορούσε να μετακινηθεί πλευρικά. Μεταφέροντας τη συσκευή προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά, οι ερευνητές έκαναν τις νυχτερίδες να γυρίσουν για να ακολουθήσουν την κατεύθυνση του θηράματος.

Οι ερευνητές απεικόνισαν τη ροή του αέρα και βιντεοσκόπησαν τις νυχτερίδες με κάμερες υψηλής ταχύτητας. Αυτό τους επέτρεψε να συνδέσουν την αεροδυναμική με τις κινήσεις.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση