Αρχική Υγεία - Διατροφή Νέα έρευνα δείχνει ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος στα παιδιά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος στα παιδιά

0
child asthma
Διαφήμιση

Το 10% των παιδιατρικών περιπτώσεων άσθματος θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία εξαλειφθεί, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Nemours Children’s Health System.

Η έρευνα, δημοσιεύθηκε στο Pediatrics, το περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, το οποίο αναφέρει πως έγινε ανάλυση σε περισσότερα από 500.000 ιατρικά αρχεία παιδιών.

Τα δεδομένα μας, δείχνουν ότι η μείωση της παιδικής παχυσαρκίας θα μπορούσε να ελαττώσει σημαντικά την επιβάρυνση της δημόσιας υγείας από το άσθμα“, δήλωσε ο Terri Finkel, MD, PhD, Διευθύνων Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Nemours Children’s Hospital στο Ορλάντο και ένας από τους τρεις ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη.

Η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών και τη μείωση του παιδικού άσθματος“, τονίζει ο Finkel.

Σε αυτό το αναδρομικό σχεδιασμό μελέτης κοόρτης, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα ασθενών ηλικίας 2 έως 17 ετών χωρίς ιστορικό άσθματος, που έλαβαν περίθαλψη από έξι παιδιατρικά ιατρικά κέντρα μεταξύ 2009 και 2015. Η ασθενείς ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με την ίδια ηλικία, το φύλο, τη φυλή, την εθνικότητα, τον τύπο ασφάλισης και τον τόπο φροντίδας.

Στην ανάλυσή τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνότητα εμφάνισης άσθματος στα παιδιά με παχυσαρκία ήταν σημαντικά υψηλότερη από ότι στα παιδιά σε ένα κανονικό εύρος βάρους και ότι 23 έως 27% των νέων περιπτώσεων άσθματος σε παιδιά αποδίδονται άμεσα στην παχυσαρκία. Επιπλέον, η παχυσαρκία μεταξύ παιδιών με άσθμα φαίνεται να αυξάνει τη σοβαρότητα της νόσου.

Με 6 έως 8 εκατομμύρια κρούσματα παιδιατρικού άσθματος που είχαν αναφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα στοιχεία της μελέτης δείχνουν ότι 1 εκατομμύριο περιπτώσεις άσθματος στα παιδιά μπορεί να οφείλονται άμεσα στο υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία και ότι τουλάχιστον το 10% όλων των κρουσμάτων μπορεί να αποφευχθεί αν μειωθεί το βάρος.

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει στο μέλλον να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες του PEDSnet για να συνεχίσει να αποκτά νέες επιδημιολογικές γνώσεις σχετικά με τη σχέση μεταξύ της παιδιατρικής παχυσαρκίας και του άσθματος.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση