Αρχική Υγεία - Διατροφή ΔΕΠΥ: Η Διαταραχή έλλειψης προσοχής και υπερκινητικότητας έχει γονιδιακή προέλευση

ΔΕΠΥ: Η Διαταραχή έλλειψης προσοχής και υπερκινητικότητας έχει γονιδιακή προέλευση

0
child 865116 960 720
Διαφήμιση

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές διεξήγαγαν μία γενετική ανάλυση σχετικά με την διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) κατά την οποία εξετάστηκαν περίπου 6 εκατομμύρια παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία καθηγητών της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, του Πανεπιστήμιου Aarhus της Δανίας και του Κρατικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης στο επιστημονικό περιοδικό “Natural Genetics”

Σύμφωνα με τους ερευνητές η ΔΕΠΥ συνιστά μία ιδιάζουσα κληρονομική διαταραχή της παιδικής ηλικίας που συναντάται σε ποσοστό 5% στα παιδιά και σε 2,5% των ενηλίκων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεδομένου ότι πρόκειται για μία κληρονομική διαταραχή, παρουσιάζονται αρκετές παραλλαγές και με βάση τα ευρήματα της έρευνας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η εμφάνιση της συγκεκριμένης διαταραχής οφείλεται κατά 74% σε γενετικά χαρακτηριστικά, ενώ δεν έχει διασαφηνιστεί ακόμα η σχέση της ΔΕΠΥ με κάποιο ορισμένο γονίδιο.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα γονίδια 50.000 ανθρώπων ανά τον κόσμο εκ των οποίων οι 20.000 είχαν διαγνωστεί με Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Συνολικά, ανέλυσαν περίπου 10 εκατομμύρια γενετικούς τύπους.

Ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για τη νευρογενετική στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, ο Bru Cormand αναφέρει ότι η μελέτη αποκάλυψε κοινές γενετικές παραλλαγές, που ονομάζονται πολυμορφισμοί ενός νουκλεοτιδίου (SNPs) και αντιπροσωπεύει το 21% της γενετικής προέλευσης της ΔΕΠΥ. Οι συγκεκριμένες γενετικές παραλλαγές συμβάλλουν στον σχηματισμό νευρικών συνάψεων στον εγκέφαλο που αφορούν την ανάπτυξη του λόγου, τη διαδικασία μάθησης και την παραγωγή ντοπαμίνης. Παράλληλα, οι περισσότερες γενετικές τροποποιήσεις που εντοπίστηκαν βρίσκονται σε περιοχές του γονιδίου που έχουν παραμείνει ίδιες καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης, γεγονός που τονίζει της λειτουργική του σημασία.

Οι επιστήμονες ταυτοποίησαν 12 γονιδιώματα που είναι δυνατόν να καταστήσουν ένα άτομο ευάλωτο στη ΔΕΠΥ. Από τα ευρήματα της έρευνας προέκυψε ότι το γενετικό υπόβαθρο της Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας  έχει πολλά κοινά σημεία και με άλλες ψυχιατρικές και μη παθήσεις όπως η κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές.

ΠΗΓΗ: National Genetics

Διαφήμιση