Αρχική Θεραπείες Οι μηχανισμοί μεταγραφής του HIV οδηγούν σε νέες θεραπείες

Οι μηχανισμοί μεταγραφής του HIV οδηγούν σε νέες θεραπείες

0
tissues
Διαφήμιση

Οι μηχανισμοί που διέπουν τη μεταγραφή και την λανθάνουσα κατάσταση του HIV διαφέρουν στο έντερο και το αίμα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης PLOS Pathogens από τον Steven Yukl και τους συνεργάτες του, από το  Ιατρικό Κέντρο για τις Υποθέσεις Βετεράνων του Σαν Φρανσίσκο και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Φρανσίσκο.

Σύμφωνα με τους συντάκτες, τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες.

Τα διαθέσιμα αντιρετροϊκά φάρμακα παρατείνουν σημαντικά το προσδόκιμο ζωής σε άτομα που ζουν με τον ιό HIV. Ωστόσο, ο ιός μπορεί να ξεφύγει από την άμυνα του ξενιστή και την φαρμακευτική αγωγή με την καθιέρωση μιας αναστρέψιμης σιωπηρής μόλυνσης σε ανοσοκύτταρα που παράγουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CD4 (δηλ. CD4 + Τ κύτταρα). Αυτή η λανθάνουσα μόλυνση, η οποία χαρακτηρίζεται από απενεργοποιημένη μεταγραφή HIV, αντιπροσωπεύει το κύριο εμπόδιο για τη θεραπεία.

Ενώ μεγάλο μέρος της έρευνας μέχρι σήμερα έχει επισημάνει τη σημασία των Τ κυττάρων CD4 + στο αίμα ως δεξαμενές για τον λανθάνοντα ιό HIV, γίνεται ολοένα και πιο προφανές ότι το έντερο μπορεί να διαδραματίσει αναπόσπαστο ρόλο ως κύρια δεξαμενή ιστών για τον ιό.

Για να συγκριθούν οι μηχανισμοί που αναστέλλουν τη μεταγραφή του HIV στο έντερο και το αίμα, ο Yukl και οι συνεργάτες του ποσοτικοποίησαν μεταγραφές HIV σε κύτταρα από το αίμα και το ορθό των ατόμων που είχαν μολυνθεί από Ηΐν και είχαν υποβληθεί σε αποτελεσματική θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι διάφοροι μηχανισμοί εμποδίζουν τη μεταγραφή του HIV και υπογραμμίζουν την λανθάνουσα κατάσταση του HIV στα CD4 + Τ κύτταρα στο αίμα και το έντερο. Επιπλέον, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το ορθό μπορεί να εμπλουτιστεί για λανθάνοντα μολυσμένα κύτταρα ή κύτταρα σε βαθύτερη κατάσταση λανθάνουσας κατάστασης.

Αυτές οι διαφορές στα μπλοκ με την μεταγραφή του HIV είναι σημαντικές να ληφθούν υπόψη κατά το σχεδιασμό θεραπειών που αποσκοπούν στη διακοπή της λανθάνουσας κατάστασης του HIV σε όλα τα διαμερίσματα ιστών.

Συγκεκριμένα, τα μολυσμένα κύτταρα στο ορθό μπορεί να είναι λιγότερο ευαίσθητα σε παράγοντες σχεδιασμένους να αναστρέφουν την λανθάνουσα κατάσταση ή μπορεί να απαιτούν διαφορετικούς τύπους θεραπειών.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση