Αρχική Ενέργεια Ξεκινάει αύριο η γεώτρηση της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ

Ξεκινάει αύριο η γεώτρηση της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ

0
Stena IceMax EXXON MOBIL
Διαφήμιση

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, αύριο Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, θα ξεκινήσει η γεώτρηση στο στόχο «Δελφύνη» στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ. Το πλοίο γεωτρύπανο Stena Icemax της ExxonMobil, έχει ήδη πάρει τη θέση του και έχει κάνει τις απαραίτητες εργασίες σταθεροποίησης χωρίς να αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Οι επιστήμονες που βρίσκονται παρόντες στο πλοίο, έχουν προβεί στους υπολογισμούς για το ακριβές σημείο, κατά το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσει η διείσδυση στον βυθό ο οποίος βρίσκεται 2000 μέτρα από την επιφάνεια. Πρόκειται για κοραλλιογενή ύφαλο, ο οποίος σε βάθος 2000 ως 3000 μέτρων ίσως κρύβει θησαυρό ή ίσως αποδειχθεί απλώς «άνθρακες».

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί σε θέματα φυσικού αερίου, τέτοιου είδους γεωτρήσεις είναι πολύ πιο πιθανό να καταλήξουν σε αποτυχία, αλλά αυτό κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει μέχρι το γεωτρύπανο να φτάσει στο σημείο που έχει επιλεγεί και εικάζεται ότι βρίσκεται για χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια το φυσικό αέριο.

Αν και δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο στο σημείο να υπήρχε φυσικό αέριο, το οποίο και να έχει διαφύγει, το γεγονός ότι μια κοινοπραξία όπως αυτή της ExxonMobil και της Qatar Petroleum επενδύουν εκατομμύρια ευρώ, για να ερευνήσουν την περιοχή καταδεικνύει πως σε περίπτωση που βρεθεί φυσικό αέριο οι προσδοκίες είναι μεγάλες.

Το αποτέλεσμα της γεώτρησης, θα το μάθουμε σε περίπου δύο μήνες και κατόπιν, είτε βρεθεί αέριο, είτε όχι, θα ακολουθήσει ακόμα μια γεώτρηση στο τεμάχιο 10, είτε στο στόχο «Ανθέα» είτε στο στόχο «Γλαύκος».

Η δομή της περιοχής όπως προκύπτει από τις έρευνες και τις μελέτες που έγιναν, δείχνουν ομοιότητες με την δομή του κοιτάσματος Ζορ στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ και αυτό προκαλεί από μόνο του συγκρατημένη αισιοδοξία.

Από πλευράς Τουρκίας

Η Τουρκία παρά τις απειλές και τις προειδοποιήσεις για παρεμπόδιση των γεωτρήσεων στη κυπριακή ΑΟΖ, δεν προσέγγισε το τεμάχιο 10, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να επαναλάβει τα όσα έπραξε στο τεμάχιο 3 παρεμποδίζοντας με πολεμικά πλοία την γεώτρηση της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ.

Ο λόγος είναι προφανής και έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ExxonMobil ως εταιρεία των ΗΠΑ, έχει τη στήριξη της Ουάσιγκτον, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η οποία έχει στείλει μηνύματα και με δημόσιες δηλώσεις αλλά και κατ’ ιδίαν σε Τούρκους αξιωματούχους, του Ταγίπ Ερντογάν περιλαμβανομένου, ότι δεν θα αφήσει αναπάντητες προκλήσεις που θα δημιουργήσουν προβλήματα και κόστος εκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβεβαιώσεις για την απρόσκοπτη διαδικασία της γεωτρήσεις έδωσαν οι ΗΠΑ και στον Κύπριο υπουργό εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη ο οποίος βρισκόταν στην Ουάσιγκτον και συναντήθηκε με τον ομόλογο του Μαίκ Πομπέο. Δεν μπορεί επίσης να θεωρηθεί τυχαία και η επίσκεψη του υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για θέματα ενέργειας Φράνσις Φάννον, στη Κύπρο, στο πλαίσιο περιοδείας του σε χώρες της ανατολικής Μεσογείου.

Η Τουρκία γνωρίζοντας την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ, πέραν των δηλώσεων Ερντογάν που αποδίδονται σε λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, δεν έχει επιχειρήσει παρουσία στην περιοχή. Αμερικανικά πλοία που βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο διάφορων αποστολών αποτελούν ουσιαστική ασπίδα για το γεωτρύπανο του Stena Icemax, αν και η παρουσία τους είναι διακριτική.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here