Αρχική Υγεία - Διατροφή Το κρασί, ο καφές, το τσάι και η σοκολάτα με προσθήκη ψευδάργυρου...

Το κρασί, ο καφές, το τσάι και η σοκολάτα με προσθήκη ψευδάργυρου μειώνουν το οξειδωτικό στρες

0
wine
Διαφήμιση

Ως έναν βαθμό η γήρανση και το χαμηλό προσδόκιμο ζωής προκαλούνται, από οξειδωτικό στρες. Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την καθηγήτρια Dr. Ivana Ivanovi-Burmazovi από την έδρα της Βιοϊατρικής Χημείας στο Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU), μαζί με ερευνητές από τις ΗΠΑ, ανακάλυψαν ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να ενεργοποιήσει ένα οργανικό μόριο βοηθώντας στην προστασία από το οξειδωτικό στρες.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα ίχνος ορυκτών που χρειάζονται οι άνθρωποι για να παραμείνουν υγιείς. Οι ερευνητές της FAU που συνεργάστηκαν με τον καθηγητή Christian Goldsmith από το Auburn University της Αλαμπάμα των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να προστατεύσει από το υπεροξείδιο που είναι υπεύθυνο για το οξειδωτικό στρες όταν λαμβάνεται μαζί με ένα συστατικό που βρίσκεται στα τρόφιμα όπως το κρασί.

Αυτό το συστατικό είναι μια ομάδα υδροκινόνης που βρίσκεται σε πολυφαινόλες-τις φυτικές ουσίες που είναι υπεύθυνες για τη μυρωδιά και τη γεύση. Ο ψευδάργυρος ενεργοποιεί τις ομάδες υδροκινόνης, παράγοντας φυσική προστασία από το υπεροξείδιο, ένα υποπροϊόν της ανθρώπινης κυτταρικής αναπνοής που καταστρέφει τα βιομόρια του σώματος, για παράδειγμα πρωτεΐνες ή λιπίδια, καθώς και το ανθρώπινο γονιδίωμα.

Το υπεροξείδιο θεωρείται ότι παίζει ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης και σε πολλές ασθένειες όπως φλεγμονή, καρκίνο ή νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Η υδροκινόνη μόνη της δεν είναι ικανή να διασπάσει το υπεροξείδιο. Εάν όμως συνδυάζονται ο ψευδάργυρος και η υδροκινόνη, δημιουργείται ένα μεταλλικό σύμπλοκο που μιμείται ένα ένζυμο υπεροξειδίου δισμουτάσης (SOD).

Αυτά τα ένζυμα προστατεύουν το σώμα από τις διεργασίες αποδόμησης που προκαλούνται από την οξείδωση και έχουν αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα. Με τον τρόπο αυτό, το υπεροξείδιο μπορεί να μεταβολίζεται και να αποτρέπεται η βλάβη του οργανισμού.

Ο ψευδάργυρος είναι πολύ λιγότερο τοξικός από τα μεταβατικά μέταλλα, καθιστώντας δυνατή τη δημιουργία νέων φαρμάκων ή συμπληρωμάτων με σημαντικά λιγότερες παρενέργειες. Θα ήταν επίσης εύλογο να προστεθεί ψευδάργυρος σε τρόφιμα που περιέχουν υδροκινόνη φυσικά για να ενισχύσει την υγεία. “Είναι σίγουρο ότι το κρασί, ο καφές, το τσάι ή η σοκολάτα μπορεί να είναι διαθέσιμα στο μέλλον με προστιθέμενο ψευδάργυρο.

Ωστόσο, οποιοδήποτε περιεχόμενο με αλκοόλ θα καταστρέψει τα θετικά αποτελέσματα αυτού του συνδυασμού”, λέει η Ivana Ivanovi-Burmazovi.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση