Αρχική Τεχνολογία Οι ρητές προειδοποιήσεις κατά της μουσικής πειρατείας είναι ο καλύτερος τρόπος αποτροπής...

Οι ρητές προειδοποιήσεις κατά της μουσικής πειρατείας είναι ο καλύτερος τρόπος αποτροπής της

0
music piracy
Διαφήμιση

Σταμάτα! Είναι παράνομο. Μπορεί να παρακολουθήστε και να σας επιβληθεί πρόστιμο! Αυτή η φράση τράβηξε την προσοχή σας; Ορθώς! Σύμφωνα με μια νέα μελέτη UNLV, αυτή η φράση, σε συνδυασμό με ένα γραφικό του υπολογιστή και το σύμβολο κατεβάσματος με μια απαγορευτική κάθετο είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσει η πειρατεία μουσικής.

facethemusic

Η έρευνα, που διεξήχθη από το διατριβικό έργο της Joanne Ullman στην εκπαιδευτική ψυχολογία της UNLV, εξέτασε τις αντιδράσεις των 220 φοιτητών σε περισσότερα από 70 σύμβολα, λέξεις δράσης και προειδοποιητικές φράσεις.

Μεταξύ άλλων τα ευρήματα έδειξαν τα εξής:

  • Οι λέξεις σήματος που μεταδίδουν την παρουσία κινδύνου (ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ και STOP) έλαβαν υψηλότερες εκτιμήσεις αποτελεσματικότητας από την ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ.
  • Ένα εικονίδιο που απεικονίζει την παρανομία της μεταφόρτωσης μουσικής που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα σημείωσε λιγότερη αποτελεσματικότητα.

Όσον αφορά τα προειδοποιητικά μηνύματα, οι ερευνητές τους αξιολόγησαν για να βεβαιωθούν ότι θα μπορούσαν να γίνουν κατανοητά με επίπεδο γραμματισμού της 5ης τάξης ή χαμηλότερο. Προέβαλαν αρχικά ότι η απειλή για πρόστιμα από μόνη της ήταν πιο πιθανό να τρομάξει παράνομους downloaders. Αλλά έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν να παρακολουθούνται από άγνωστες οντότητες – και η αντιστοίχιση των επιπτώσεων αποδείχθηκε πιο αποτελεσματική.

“Για ορισμένα άτομα, η ιδιωτικότητα είναι εξίσου σημαντική με τις οικονομικές συνέπειες”, γράφουν οι ερευνητές στο έγγραφό τους, το οποίο δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης του Human Factors and Ergonomics Society 2018.

Η Ullman είπε ότι δεν αναμένει ότι τα ευρήματά της θα απαλλάξουν τον κόσμο της μουσικής από την πειρατεία, αλλά ελπίζει να εκπαιδεύσει το κοινό και ίσως να ενθαρρύνει τους νομοθέτες να εκσυγχρονίσουν τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας ή τη μουσική βιομηχανία για να δημιουργήσουν γενικούς κανόνες ροής / λήψης που να ταιριάζουν καλύτερα με τις καταναλωτικές συνήθειες.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των προειδοποιήσεων για τη μουσική πειρατεία, η Ullman είπε ότι όλοι έχουμε διαφορετικά επίπεδα αποφυγής κινδύνων λόγω της προσωπικότητας ή του επαγγέλματός μας.

“Αμφιβάλλω ότι αυτά τα σύμβολα θα κάνουν κάποιον να αλλάξει ξαφνικά το μυαλό του και να πε: η πειρατεία είναι κακή”, είπε, αλλά τουλάχιστον να υπενθυμίσουμε ότι αν κατεβάσετε κάτι παράνομα μπορεί να παρακολουθείστε ή να σας επιβληθεί πρόστιμο”, σημειώνει.

Καταλήγοντας, η  Ullman, τονίζει πως ο σκοπός της έρευνας της είναι να κάνει τον κόσμο να σκεφτεί πριν ενεργήσει, και να σκέφτεται τις επιπτώσεις που έχει στον κόσμο της μουσικής, το παράνομο κατέβασμα τραγουδιών.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση