Αρχική Περιβάλλον Energy Transitions Commission: Οι ηγέτες της Βιομηχανίας στον αγώνα για την μείωση...

Energy Transitions Commission: Οι ηγέτες της Βιομηχανίας στον αγώνα για την μείωση των εκπομπών του άνθρακα

0
Energy Transitions Commission (1)
Διαφήμιση

Μία νέα έκθεση από μία ομάδα ηγετών παγκοσμίως για τις δυνατότητες της βαριάς βιομηχανίας αναφορικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δίνει αισιόδοξη πνοή στις περιβαλλοντικές εξελίξεις.

Ο χάλυβας, οι χημικές ουσίες, το τσιμέντο, η αεροπορία και το αλουμίνιο βρίσκονται αντιμέτωποι με την σπουδαία πρόκληση της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο μία ομάδα εκπρόσωπων των επιχειρήσεων κατέληξε σε μια νέα πρακτική και προσιτή λύση για την επίλυση των εκπομπών που εντείνουν την κρίσιμη κατάσταση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η επιτροπή Energy transitions (ETC) υπολογίζει ότι οι βιομηχανικές εκπομπές μπορούν να εξαλειφθούν με κόστος κάτω από 1% του παγκόσμιου προϋπολογισμού με οριακή επίπτωσης στο βιοτικό επίπεδο. Πιο αναλυτικά, η επιτροπή που απαρτίζεται από ηγέτες επιχειρήσεων υποστηρίζει ότι ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού για το 2015 να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5 ο C ή τουλάχιστον κάτω από 2 ο C είναι δυνατό με την απαιτήσει άμεσες βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση παγκοσμίως σε συνδυασμό με την αύξηση της εκμετάλλευσης της αιολικής και ηλιακής ενέργειας στα οχήματα αλλά και σε σημαντικό κομμάτι του νοικοκυριού, στη θέρμανση και την ψύξη.

Στην πραγματικότητα το επίκεντρο της έκθεσης βρίσκονται οι κυριότεροι βιομηχανικοί τομείς που πλήττουν την ατμόσφαιρα όπως το τσιμέντο, ο χάλυβας, τα χημικά, τα φορτηγά και η αεροπορία. Οι συγκεκριμένοι τομείς εκπροσωπούν σχεδόν το ένα τρίτοι των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ με τις παρούσες τάσεις είναι πιθανόν να ακολουθήσουν ανοδική πορεία. Με βάση τα στοιχεία της έκθεση είναι εφικτό να περιοριστούν οι εκπομπές μέσω της αύξησης της ενεργειακής απόδοσης των βιομηχανικών μονάδων, ενώ με την εξέλιξη της τεχνολογίας η επίλυση του προβλήματος βρίσκεται όλο και πιο κοντά.

Ζωτικής σημασίας κρίνεται η μείωση της ζήτησης και συνεπώς της προσφοράς αγαθών με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα μέσω της πιο οικολογικής σχεδίασης τους και της ανακύκλωσης. Επιπλέον, η έκθεση τόνισε την αναγκαιότητα της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα προκειμένου να αποφευχθεί η απελευθέρωσή του στην ατμόσφαιρα σε περιπτώσεις όπου αυτό είναι δυνατό όπως λ.χ. στην χαλυβουργία.

Η επιτροπή υποστηρίζει ότι μπορούμε να αναδιοργανώσουμε τους επικίνδυνους για την κλιματική αλλαγή τομείς σε κόστος ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να εξοικονομηθεί από 60 δολάρια για το χάλυβα, από 120 δολάρια για το τσιμέντο και 270 δολάρια στα πλαστικά.

Ο πρόεδρος της ETC, Adair Turner, τόνισε την αδιαφορία για την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την δέσμευση και αποθήκευση του άνθρακα ενώ έχει αναγνωριστεί ευρέως η κρισιμότητα της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον δήλωσε πως οι αλλαγές για την επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων απαιτούν χρόνο και σταδιακή μεταστροφή στο τρόπο λειτουργίας της βαριάς βιομηχανίας. Ωστόσο δεν φαντάζει καθόλου ανέφικτη η εφαρμογή την φιλικών προς το περιβάλλον λειτουργιών χωρίς αυτές να πλήξουν την διεθνή οικονομία εφόσον οι άνθρωποι που βρίσκονται σε καίριες θέσεις να ευαισθητοποιηθούν, να προσφέρουν και να αναλάβουν ενεργό δράση.

Τα μέλη της επιτροπής επικρότησαν τους περιβαλλοντολόγους για τις ιδέες σχετικά με την περικοπή των εκπομπών, παραμένουν όμως επιφυλακτικοί για την αποδοτικότητα ενός πιθανού σενάριο εξάλειψης της βιομηχανίας που παράγει υψηλά επίπεδα εχθρικών για το περιβάλλον αερίων.

Απεναντίας, οι περιβαλλοντολόγοι επισημαίνουν το εντυπωσιακό ρεκόρ του Ηνωμένου Βασιλείου για περικοπές των εκπομπών του άνθρακα χωρίς βέβαια να υπολογίζουν τα στοιχεία για τους βασικούς τομείς ρυπογόνων εκπομπών.

Όπως τονίζει ο Kevin Anderson «Εάν λάβουμε υπόψη μας της εκπομπές της αεροπορίας, την ναυτιλίας τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο  δεν έχει πραγματοποιήσει ουσιαστικά κάποια ιδιαίτερα απότομη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα από το 1990 αλλά και κανένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος.

Παράλληλα ο επικεφαλής της Greenpeace UK John Sauven, στηρίζει την πρωτοβουλία ETC αλλά τόνισε και αναγκαιότητα άμεσων επεμβάσεων, ενώ ο Richard Black από την Μονάδα Ενέργειας και Κλιματικής Ευφυΐας  ισχυρίστηκε ότι η έκθεση συνιστά ένα ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο για τα όσα δεσμεύτηκαν οι κυβερνήσεις στη σύνοδο κορυφής του Παρισιού αλλά συμφωνεί με την άποψη σχετικά τους αργούς ρυθμούς κατά τους οποίους οι βιομηχανίες θα λειτουργούν πιο φιλικά προς την ατμόσφαιρα.

Διαφήμιση