Αρχική Ειδήσεις Ανακαλύφθηκε νέο είδος τεράστιου τετράποδου πλάσματος που ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα!

Ανακαλύφθηκε νέο είδος τεράστιου τετράποδου πλάσματος που ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα!

0
ανακάλυψη
Διαφήμιση

Μια πρόσφατη ανακάλυψη ενός τεράστιου τετράποδου πλάσματος, του Lisowicia bojani, από την Ύστερη Τριαδική περίοδο στην Πολωνία, ανέτρεψε τις πεποιθήσεις ότι τα μόνα γιγαντιαία φυτοφάγα που περιπλανιόντουσαν ήταν οι δεινόσαυροι, αναφέρουν ο Tomasz Sulej και ο Grzegorz Nied Wiedzki, του Πανεπιστημίου της Ουψάλα.

3

Οι πρόγονοι των θηλαστικών κατά τη διάρκεια του χρόνου ήταν επίσης ικανοί να φτάσουν στα γιγαντιαία σωματικά μεγέθη, όπως δείχνει το εύρημα, ανοίγοντας την πόρτα σε μια διατύπωση νέων θεωριών σχετικά με την εξέλιξη, την επέκταση και τα χαρακτηριστικά των φυτοφάγων θηλαστικών ερπετών, (με κοκκινωμένες σιαγόνες και χωρίς δόντια, γνωστά ως dicynodont), κατά τη διάρκεια του Triassic.

Τα  “dicynodont”  ήταν από τα πιο άφθονα και ποικίλα σύνολα (πρώιμα τετράγωνα σπονδυλωτά  που δημιούργησαν τα σημερινά θηλαστικά) από τη μέση Περμιάν (περίπου 299 έως 251 εκατομμύρια χρόνια πριν) στην πρώιμη Ύστερη Τριάδα (περίπου 237 εκατομμύρια χρόνια πριν).

1

Παρά την κυριαρχία τους στα φυτοφάγα κατά τη διάρκεια της Μέσης έως την Ύστερη Τριάδα, τα απολιθώματα των Τριασσικών Δικυδώνων ήταν άφθονα στην Αφρική, την Ασία, τη Βόρεια και Νότια Αμερική και συγκριτικά σπάνια σε περιοχές όπως η Ευρώπη. Τα απολιθώματα της Λισόβιτσα ήταν τα πρώτα ουσιαστικά ευρήματα που βρέθηκαν στην ευρωπαϊκή γη.

Εκτιμώμενο βάρος τους είναι οι 9 τόνοι, πολύ μεγαλύτερος από άλλα τετράποδα ζώα των δεινοσαύρων της εποχής, το Lisowicia είχε επίσης προεξέχοντα πόδια, υποδηλώνοντας την όρθια στάση των άκρων, όπως αυτή των σύγχρονων μεγάλων θηλαστικών όπως οι ρινόκεροι και οι ιπποπόταμοι.

Η ανακάλυψη της Λισόβιτσα υποδηλώνει ότι η εξελικτική ιστορία των “dicynodont” στην ύστερη Τριασική είναι ανεπαρκώς τεκμηριωμένη από ό, τι πιστευόταν και η ανασκαφή της στην Ευρώπη θέτει υπό αμφισβήτηση τις θεωρίες ότι οι γιγάντιοι  “dicynodont” ήταν εξαιρετικά γεωγραφικά περιορισμένοι.

2

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροEnergy Transitions Commission: Οι ηγέτες της Βιομηχανίας στον αγώνα για την μείωση των εκπομπών του άνθρακα
Επόμενο άρθροΧιλή: Η συνεργασία των τοπικών κοινωνιών με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις προωθεί την ενεργειακή ανάπτυξη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ