Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις από το 2019

Ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις από το 2019

0
720 181375 78d1b303cf 863335cc97eacaf0
Διαφήμιση

Με βάση τα όσα πραγματοποιήθηκαν στην εκδήλωση για τα εγκαίνια της τρίτης δεξαμενής υγροποιημένου φυσικό αερίου του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, στις αρχές του 2019 το δρόμο αποκρατικοποιήσεων παίρνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια και η ΔΕΗ, ενώ και οι λιγνιτικές μονάδες οδεύουν σε νέες κατευθύνσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης. Παράλληλη, δικαστική έρευνα απασχολεί η εξαγορά της EDS των Σκοπίων ενώ κατατέθηκαν τα στοιχεία της εξαγορά στον οικονομικό εισαγγελέα.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις  επερχόμενες εξελίξεις των αποκρατικοποιήσεων για το επόμενο έτος όπως επίσης και η μονάδες λιγνίτη της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και την Φλώρινα, οι οποίες αναμένεται να λάβουν σύντομη παράταση στην υποβολή των προσφορών.

elpe aftodioikisi 696x415

Οι προσφορές για τα Ελληνικά Πετρέλαια και οι δεσμεύσεις του Δημοσίου

Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών προγραμματίζεται για τα τέλη του ερχόμενου Ιανουαρίου, ενώ συνιστάται απαραίτητη η αποσαφήνιση όλων των λεπτομερειών σχετικά με τις συναλλαγές. Απαραίτητη προϋπόθεση να διευκρινιστούν οι προθέσεις του Δημοσίου να διατηρήσει την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας holding , στην οποία θα μετατεθούν οι συμμετοχές των ΕΛΠΕ στις κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού του Δημοσίου από κοινού με τον όμιλο Λάτση πωλούν το 50,1% των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων ενώ στη διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών έχουν προχωρήσει οι εταιρείες Glencore και Vitol. Σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ υπάρχει συζήτηση γύρω από την πιθανότητα εισόδου περισσότερων ενδιαφερόμενων επενδυτών.

dei 700x400 0

Αναβολή της προθεσμίας υποβολής προσφορών για την εξαγορά της ΔΕΗ

Η αναβολή της προθεσμίας υποβολής των προσφορών για την πώληση των λιγνιτικών μονάδα συνιστά σκόπιμη δράση της ΔΕΗ μέχρι να καθοριστεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την διαδικασία αποζημίωσης των μονάδων ως προς τις υπηρεσίες παροχής διαθεσιμότητας ισχύος. Το ζήτημα της αποζημίωσης συνίσταται κρίσιμο για το ενδιαφέρον των επενδυτών και την αξία των προσφορών.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συζητηθούν τα θέματα του διαγωνισμού σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, με την διοίκησης  να μην αποκλείει το σενάριο ανάληψης μέρος των ζημιών που ενδεχομένως θα εμφανίσουν οι μονάδες κατά τα πρώτα δύο χρόνια από την μεταβίβαση με όρο τον καθορισμό του ύψους της συνεισφοράς της ΔΕΗ ανάλογο του 10% της αξίας πώλησης.

deh artho

Η μονάδες λιγνίτη σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη

Οι πηγές του ΑΠΕ αναδεικνύουν δύσκολη την πιθανότητα να κατασκευαστεί δεύτερη μονάδα λιγνίτη στη μονάδα της Φλώρινας καθώς όπως δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης, η μονάδα είναι δυνατό να κατασκευαστεί μόνο εφόσον προηγηθεί η περιβαλλοντική αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών εγκαταστάσεων.

Ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση των λιγνιτικών μονάδων του Αμυνταίου θα σχεδιαστεί με τη βοήθεια συμβούλου. Η ΔΕΗ δεν θέτει θέμα ελέγχου της πλειοψηφίας στο μετοχικό σχήμα που θα αναλάβει τις μονάδες.

a241219a16838c4f1c4a4d6836c364cf

Η Χαλυβουργική δεν είναι πλέον πελάτης της ΔΕΗ καθώς έχει γίνει άρση της εκπροσώπησης. Το ίδιο θα γίνει τις επόμενες ημέρες για την ΛΑΡΚΟ. Το χρέος της εταιρείας λιπασμάτων Καβάλας κυμαίνεται στα 14 εκατομμύρια ευρώ,  είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τον διακανονισμό του και η ΔΕΗ έχει κερδίσει δικαστική απόφαση που επιτρέπει την διακοπή ηλεκτροδότησης. Σημειώνεται ότι πηγές της ΔΕΠΑ ανέφεραν για το αντίστοιχο χρέος από κατανάλωση φυσικού αερίου ότι ως το τέλος του χρόνου αναμένεται η έκδοση της δικαστικής απόφασης επί της αγωγής που έχει ασκήσει η ΔΕΠΑ για τη διευθέτηση της οφειλής.

eds skopia dei

Τα στοιχεία που σχετίζονται με την εξαγορά της εταιρείας εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας EDS των Σκοπίων (νομικές αξιολογήσεις, εισηγήσεις, οικονομικά στοιχεία) δόθηκαν προχθές στον οικονομικό εισαγγελέα, στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ίδια πηγή μάλιστα καλωσόρισε την εισαγγελική έρευνα.

Η ΔΕΠΑ για την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά των εταιρειών διανομής και εμπορίας φυσικού αερίου στην Αττική από τη ΔΕΠΑ, αφενός επιτρέπει την ολοκλήρωση, της συναλλαγής, αφετέρου πληροί ένα σημαντικό προαπαιτούμενο για τον μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ και τον διαχωρισμό Εμπορίας και Υποδομών.

Αυτό επισημαίνει η ΔΕΠΑ σε ανακοίνωση της, σε συνέχεια της δημοσιοποίησης της σχετικής απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η συμφωνία που είχε συναφθεί τον Ιούλιο, προβλέπει ότι η ΔΕΠΑ θα εξαγοράσει:
α) το 49% των μετοχών της εταιρείας ΕΠΑ Αττικής, και β) το 49% των μετοχών της εταιρείας ΕΔΑ Αττικής, κυριότητος της εταιρείας «Attiki Gas BV».  Με αυτό τον τρόπο, η ΔΕΠΑ θα αποκτήσει τον αποκλειστικό έλεγχο επί των εταιριών ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής.

«Η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήταν το αποτέλεσμα πολύμηνης και ενδελεχούς εξέτασης όλων των πτυχών της υπό εξέταση συναλλαγής. Στο πλαίσιο της διαδικασίας δόθηκαν νομικά και εμπορικά, πλήρεις και επαρκείς απαντήσεις επί όλων των αιτιάσεων και προβληματισμών που τέθηκαν από τρίτους» τονίζει η ΔΕΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαφήμιση