Αρχική Περιβάλλον Δήμος Αθηναίων: Νέα χρηματοδότηση για παρεμβάσεις στις γειτονιές

Δήμος Αθηναίων: Νέα χρηματοδότηση για παρεμβάσεις στις γειτονιές

0
παρεμβάσεις δήμου Αθηναίων
Διαφήμιση

Έχετε μία πρόταση για τη γειτονιά σας; Μια πρόταση που θα ομορφύνει έναν δρόμο ή ένα κτίριο της πόλης; Ο δήμος Αθηναίων ανακοινώνει την έναρξη του β’ κύκλου αστικών παρεμβάσεων που αφορούν δημιουργικές προτάσεις για παρεμβάσεις μικρής κλίμακας σε κτίρια, δρόμους και γειτονιές της Αθήνας.

Μέσα από τρεις προσκλήσεις ενδιαφέροντος, με θεματικούς άξονες τη ΓΕΙΤΟΝΙΑ, τον ΔΡΟΜΟ και το ΚΤΙΡΙΟ, κάτοικοι και επαγγελματίες της Αθήνας καλούνται να υποβάλουν προτάσεις που θα συμβάλουν στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου.

Η δράση προβλέπει χρηματοδότηση των παρεμβάσεων που θα επιλεγούν, έως το ποσό των €12.000 και αποτελεί μέρος του πιλοτικού προγράμματος ΠΟΛΗ² του δήμου Αθηναίων, που προσφάτως βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της ανάδειξης της Αθήνας ως Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας 2018.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων (Ε.Α.Τ.Α.) και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο δράσεων για την ενίσχυση της οικονομίας επισκεπτών της πόλης που υποστηρίζει η νέα σύμπραξη This is Athens & Partners, με την οποία ο δήμος Αθηναίων και δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς της πόλης (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Aegean και Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών)  ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη της Αθήνας. Επισημαίνεται ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των προτάσεων που κατατέθηκαν στον α’ κύκλο της δράσης, που πλέον βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης.

Οι πολίτες με νομική υπόσταση (σύλλογοι, σωματεία, ΜΚΟ, ελεύθεροι επαγγελματίες, εταιρίες κτλ.) αλλά και άτυπες ομάδες πολιτών μπορούν να ενημερωθούν για τη δράση για τις παρεμβάσεις στην πόλη και να κατεβάσουν την αίτηση συμμετοχής στην ιστοσελίδα:www.polis2.thisisathens.org

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του δεύτερου κύκλου της δράσης για τις παρεμβάσεις στην πόλη, διευκρινίζεται ότι ο θεματικός άξονας «ΓΕΙΤΟΝΙΑ» υποστηρίζει παρεμβάσεις που κάνουν χρήση αστικού εξοπλισμού, προκειμένου να δοθούν λύσεις σε συγκεκριμένες ανάγκες, όπως:

– Χώροι καθισμάτων και κοινωνικοποίησης

– Κατασκευές φιλικές για παιδιά

– Κατασκευές εξυπηρέτησης σε χώρους αναμονής (συγκοινωνιών αλλά και εισόδους σχολείων, κέντρων υγείας, κ.ά.)

– Κατασκευές που ευνοούν τη δημιουργία περισσότερων σημείων πρασίνου

– Κατασκευές με δυνατότητα παραγωγής ενέργειας.

Ο θεματικός άξονας «ΔΡΟΜΟΣ» υποστηρίζει παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι και επισκέπτες βιώνουν τον δρόμο ως δημόσιο χώρο, όπως:

– Φωτισμός δρόμου (εικαστικός και λειτουργικός)

– Συστήματα σκίασης

– Στοιχεία σήμανσης κατά μήκος των δρόμων.

Ο θεματικός άξονας «ΚΤΙΡΙΟ» υποστηρίζει «πράσινες» παρεμβάσεις που θα λειτουργήσουν ως εστίες πρασίνου για την ευρύτερη γειτονιά, όπως:

– Αστικές καλλιέργειες

– Οριζόντιες ή κατακόρυφες φυτεύσεις στους κοινόχρηστους χώρους κτιρίων

– Βιοκλιματικές πράσινες όψεις σε μπαλκόνια και μεσοτοιχίες

– Μικροί κήποι σε αναξιοποίητα οικόπεδα και ακάλυπτους.

Οι αιτήσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατεθούν σε έντυπη μορφή στα γραφεία της Ε.Α.Τ.Α. Α.Ε., επί της οδού Ξενοφώντος 7, 1ος όροφος μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου 2018 στις 16:00.

Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει από πολυμελή επιτροπή ειδικού σκοπού στην οποία θα συμμετάσχουν στελέχη του δήμου Αθηναίων και εξειδικευμένοι επαγγελματίες, με τη γνωμοδότηση εκπροσώπων από τις δημοτικές κοινότητες.

Παράλληλα, μέσω των λογαριασμών του ΠΟΛΗ² -This is Athens στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, instagram) θα ανακοινώνονται οι υποστηρικτικές συναντήσεις με την ομάδα έργου του προγράμματος και τους επιμελητές του εκάστοτε θεματικού άξονα. Η πρώτη ενημερωτική συνάντηση θα γίνει 24 Νοεμβρίου 2018 στις 11.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Athens Digital Lab στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων (Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη).

 

Διαφήμιση