Αρχική Επιστήμη Διαφορετικές αιτίες προκαλούν έμφραγμα στους άντρες και στις γυναίκες

Διαφορετικές αιτίες προκαλούν έμφραγμα στους άντρες και στις γυναίκες

0
stethoscope 1584223 960 720
Διαφήμιση

Η έρευνα που πραγματοποίησε μία ομάδα ερευνητών του Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Elizabeth Millett έφερε στο φως νέες πληροφορίες για τα καρδιακά νοσήματα ανάμεσα στα δύο φύλα. Διαπιστώθηκε ότι παρά το γεγονός ότι οι άνδρες κινδυνεύουν από έμφραγμα περισσότερο από τις γυναίκες, ο διαβήτης, η υπέρταση και το κάπνισμα πλήττουν περισσότερο τις γυναίκες όσων αφορά τα καρδιακά νοσήματα.

Σε διάστημα επτά ετών αναλύθηκαν στοιχεία για 472.000 ανθρώπους ηλικίας 40 έως 69 ετών, χωρίς καρδιαγγειακό ιστορικό με τις γυναίκες να αποτελούν το 56% του εξεταζόμενου πληθυσμού. Σε όλη την διάρκεια της έρευνας παρουσιάστηκαν οκτώ εμφράγματα ανά 10.000 γυναίκες ενώ στους άντρες τα εμφράγματα ανήλθαν στα 24 ανά 10.000 ανθροποέτη

Η μελέτη ανέδειξε ότι το κάπνισμα επηρεάζει κατά 55% περισσότερο τις γυναίκες απ’ ότι στους άντρες  και ενώ  τα ποσοστά των εμφραγμάτων στους άντρες καπνιστές είναι διπλάσια από εκείνα των αντρών  που δεν καπνίζουν, οι γυναίκες καπνίστριες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιακό νόσημα αναλογικά με τις μη καπνίστριες.

Όσων αφορά την υπέρταση, τα ευρήματα των ερευνητών έδειξαν ότι οι πιθανότητες εμφράγματος ανέρχονται στο 83% ενώ ο διαβήτης τύπου 2 επηρεάζει την επικινδυνότητα στο 47%.

Σύμφωνα με την επικεφαλή της μελέτης, μολονότι οι άντρες είναι περισσότερο ευάλωτοι σε καρδιακά εμφράγματα συγκριτικά με τις γυναίκες, οι παραπάνω παράγοντες εντείνουν τους κινδύνους γυναικείων εμφραγμάτων και συνεπώς οι καπνίστριες, οι γυναίκες με υπέρταση ή με διαβήτη τύπου 2 βρίσκονται σε σαφώς μειονεκτική θέση απέναντι στα καρδιακά νοσήματα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, British Medical Journal

Διαφήμιση