Αρχική Περιβάλλον Ευρωπαϊκή Ένωση: Αναγκαίες περιβαλλοντικές αλλαγές στην Ελλάδα

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αναγκαίες περιβαλλοντικές αλλαγές στην Ελλάδα

0
coal fired power plant 3767893 960 720
Διαφήμιση

Αναγκαία για την Ελλάδα έκρινε η Κομισιόν την άμεση αναβάθμιση των μέσων της χώρας όσων αφορά την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τις διαδικασίες διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και των αστικών λυμάτων, βάσει της μελέτης που πραγματοποιεί ο Ευρωπαϊκός οργανισμός με αφορμή την έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί το 2019.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν στις Βρυξέλλες, η χώρα φαίνεται να σημειώνει βελτίωση στον τομέα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων  αναφορικά με την κατάστρωση στρατηγικού πλαισίου σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, την διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων και την μείωση των παράνομων χωματερών.

Οι χωματερές συνιστούν τον βασικό λόγο για το οποίο η Ελλάδα πληρώνει πρόστιμα καθώς υπάρχουν ακόμα 57 ανοιχτές ή σε διαδικασία αποκατάστασης χωματερές.  Ωστόσο αναλογικά με τα στοιχεία το 2014 υπήρχαν πάνω από 300 ανοιχτές χωματερές. Πρόκληση αποτελεί η μείωση των ποσοστών των οικιακών αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής που ανέρχεται στο 81% (έναντι του 31% που ισχύει για την Ευρωπαϊκή Ένωση) ενώ μόνο το 16% ανακυκλώνεται ποσοστό που είναι σημαντικό να ανέβει σε ποσοστό τουλάχιστον στο 50%  έως το 2020.

Σχετικά με την επεξεργασία αστικών λυμάτων έχουν πραγματοποιηθεί στρατηγικά σχέδια ανά Περιφέρεια, με την τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση . Επίσης, σε αυτόν τον τομέα η χώρα μας κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμα για την έλλειψη βιολογικού καθαρισμού στην ανατολική Αττική και το Θριάσιο.

Η ψήφιση του νόμου 45/19/2018 για την διοίκηση των προστατευόμενων περιοχών Natura, το έργο Life IP 4 Natura για το φυσικό περιβάλλον και την βιοποικιλότητα που είναι σε εξέλιξη καθώς και την σημαντική επέκταση  του δικτύου Natura 2000 σε θαλάσσιες περιοχές, θα έχει καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο της χώρα στο πεδίο της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Ελλάδα παρουσιάζει υψηλά ποσοστά στην ποιότητα των υδάτων κολύμβησης (97, 2% με στοιχεία του 2015 ήταν εξαιρετικής ποιότητας) και τα ποσοστά συμμόρφωσης ως προς τις μικροβιολογικές και χημικές παραμέτρους για το πόσιμο νερό (99-100%). Απεναντίας, η ποιότητα του αέρα στην χώρα μας εξακολουθεί να αποτελεί ιδιαίτερα ανησυχητικό παράγοντα και ειδικότερα τα ποσοστά ρύπανσης της ατμόσφαιρας από διοξείδιο του αζώτου και μικροσωματίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση