Αρχική Ειδήσεις Η χρήση των κοινωνικών μέσων αυξάνει την κατάθλιψη και τη μοναξιά

Η χρήση των κοινωνικών μέσων αυξάνει την κατάθλιψη και τη μοναξιά

0
Διαφήμιση

Για πρώτη φορά η έρευνα του  Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας που βασίζεται σε πειραματικά δεδομένα συνδέει το Facebook, το Snapchat και το Instagram με τη μειωμένη ευεξία και την αύξηση τόσο της κατάθλιψης, όσο και της μοναξιάς.
Η ψυχολόγος Melissa G. Hunt δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό December of Social and Clinical Psychology.

Ελάχιστες  προηγούμενες μελέτες επιχείρησαν να αποδείξουν ότι η χρήση των κοινωνικών μέσων βλάπτει την ευημερία των χρηστών. “Θέλαμε να κάνουμε μια πολύ πιο ολοκληρωμένη και αυστηρή μελέτη, η οποία ήταν επίσης πιο οικολογικά έγκυρη”, λέει η Hunt, αναπληρώτρια διευθυντής κλινικής εκπαίδευσης στο τμήμα ψυχολογίας του Penn.

Για το σκοπό αυτό, η ερευνητική ομάδα, η οποία περιελάμβανε τους πρόσφατους αποφοίτους Rachel Marx και Courtney Lipson και τον Penn senior Jordyn Young, σχεδίασε το πείραμά τους για να συμπεριλάβει τις τρεις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες με μια ομάδα προπτυχιακών φοιτητών και στη συνέχεια συγκέντρωσε αντικειμενικά δεδομένα χρήσης που παρακολουθούνταν αυτόματα από τα iPhones ως ενεργές εφαρμογές..

Κάθε ένας από τους 143 συμμετέχοντες ολοκλήρωσε μια έρευνα για να προσδιορίσει τη διάθεση και την ευεξία κατά την εκκίνηση της μελέτης. Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια ανατέθηκαν τυχαία σε μια ομάδα ελέγχου, στην οποία οι χρήστες διατηρούσαν τη συνήθη συμπεριφορά των κοινωνικών μέσων ή μια πειραματική ομάδα που περιοριζόταν στο Facebook, το Snapchat και το Instagram σε 10 λεπτά ανά πλατφόρμα την ημέρα.

Για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν screenshots για το ποσοστό της μπαταρίας τους για να δώσουν στους ερευνητές εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις για κάθε άτομο. Με αυτά τα στοιχεία, η Hunt εξέτασε έπειτα επτά μέτρα για τα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένου του φόβου για έλλειψη, άγχους, κατάθλιψης και μοναξιάς.

Η Hunt τονίζει ότι τα ευρήματα δεν δείχνουν ότι τα άτομα ηλικίας 18 έως 22 ετών πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης συνολικά. Στην πραγματικότητα, έκτισε τη μελέτη με στόχο να μειωθεί ο χρόνος που σπαταλάμε στα κοινωνικά δίκτυα. Λιγότερος χρόνος, περισσότερη ευεξία, σημειώνει.

“Είναι λίγο ειρωνικό το γεγονός ότι η μείωση της χρήσης των κοινωνικών μέσων σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο μοναχικά”, λέει. “Αλλά σκάβοντας λίγο βαθύτερα, τα ευρήματα έχουν νόημα. Μερικές από τις υπάρχουσες δημοσιεύσεις σχετικά με τα κοινωνικά μέσα υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια τεράστια κοινωνική σύγκριση που συμβαίνει. Όταν εξετάζετε τις ζωές άλλων ανθρώπων, ιδιαίτερα στο Instagram, είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι η ζωή του καθενός είναι ψυχρότερη ή καλύτερη από τη δική σας”.

Επειδή αυτή η συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε μόνο το Facebook, το Instagram και το Snapchat, δεν είναι σαφές εάν ισχύει ευρέως και για  άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Η Hunt διστάζει να πει αν αυτά τα ευρήματα θα επαναληφθούν για άλλες ηλικιακές ομάδες ή σε διαφορετικές ρυθμίσεις. Αυτές είναι οι ερωτήσεις που εξακολουθεί να ελπίζει να απαντήσει, μεταξύ άλλων σε μια επερχόμενη μελέτη σχετικά με τη χρήση εφαρμογών χρονολόγησης από φοιτητές.

Παρά τις προειδοποιήσεις αυτές και παρότι η μελέτη δεν καθορίζει τον βέλτιστο χρόνο που πρέπει να ξοδεύουν οι χρήστες σε αυτές τις πλατφόρμες ή ο καλύτερος τρόπος για να τις χρησιμοποιήσουν, η Hunt λέει ότι τα ευρήματα προσφέρουν δύο συναφή συμπεράσματα.

Πρώτον, πως θα πρέπει οι χρήστες να συγκρίνονται κοινωνικά και να περνάνε περισσότερο χρόνο εκτός διαδικτύου προκειμένου να αισθανθούν καλύτερα με την πραγματική ζωή και δεύτερον είναι καθήκον της κοινωνίας να καταλάβει πως να τα χρησιμοποιήσει με τρόπο που να περιορίζει τα επιβλαβή αποτελέσματα. “Σε γενικές γραμμές, θα έλεγα, βάλτε το τηλέφωνό σας κάτω και ασχοληθείτε με τους ανθρώπους στη ζωή σας“.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση