Αρχική Καταστροφές Πρωτοφανής άνοδος στη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα το 2017

Πρωτοφανής άνοδος στη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα το 2017

0
pollution 2043666 960 720
Διαφήμιση

Ρεκόρ σημείωσε το περασμένο έτος η συσσώρευση των αερίων στην ατμόσφαιρα που επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Με τα στοιχεία που παρουσίασε η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ το φαινόμενο στο οποίο οφείλεται η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της καταγραφής των υψηλότερων επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γη καθιστά αναγκαία την λήψη άμεσων μέτρων για την ανακοπή την ανοδικής πορείας, όπως δήλωσε ο ΟΗΕ.

coal fired power plant 3767893 960 720

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, οι συγκεντρώσεις των τριών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, του μεθανίου (CH4), του υποξειδίου του αζώτου (N2O) και του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), αυξήθηκαν ραγδαία το 2017 σε ποσοστά που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ ξανά στο παρελθόν διεθνώς.

Τα παραπάνω αέρια που προκαλούν το φαινόμενου του θερμοκηπίου διατηρούν μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι συνέπειες του φαινόμενου παρουσιάζουν αύξηση κατά 41% από το 1990, ενώ το διοξείδιο του άνθρακα συνιστά την κύρια αιτία του προβλήματος.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κατά την προηγούμενη χρονιά η επανεμφάνιση του αερίου τριχλωροφθορομεθανίου (CFC-11) , το οποίο έχει συμφωνηθεί να μειωθεί βάσει του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ , συμβάλλει στην μείωση του όζοντος στην ατμόσφαιρα.

climate change 2241061 960 720

ο Πέτερι Τάλας, γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι τα επιστημονικά δεδομένα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν ενώ τόνισε την αναγκαιότητα της μείωσης των εκπομπών των αερίων και ιδίως του διοξειδίου του άνθρακα καθώς οι κλιματικές αλλαγές που επέρχονται συνιστούν μία αναπόφευκτη κατάσταση με καταστροφικές για τον πλανήτη μας συνέπειες.

ΠΗΓΗ: kathimerini, bbcnews

Διαφήμιση