Αρχική Επιστήμη Earth BioGenome Project: Χαρτογράφηση γονιδίων σε όλα τα κοινά είδη του πλανήτη

Earth BioGenome Project: Χαρτογράφηση γονιδίων σε όλα τα κοινά είδη του πλανήτη

0
τίγρη-tiger
Διαφήμιση

Σήμερα ξεκίνησε η χαρτογράφηση του γενετικού κώδικα του 1,5 εκατομμυρίου γνωστών ειδών πολύπλοκης ζωής στη Γη με σκοπό μέσα στην επόμενη δεκαετία να καταγραφούν όλα τα είδη.

Το Πρόγραμμα ΒιοΓονδιώματος της Γης (Earth BioGenome Project, EBP), σύμφωνα με το ΑΠΕ, αναμένεται να κοστίσει 4,7 εκατομμύρια και θα αποτελέσει βάση για την ανάπτυξη της βιολογία με κύρια επιδίωξη την προστασία της βιοποικιλότητας του πλανήτη όπως δήλωσε ο Harris Lewin, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και πρόεδρος του προγράμματος. Στόχος τις έρευνας είναι η χαρτογράφηση των ειδών, ώστε να γίνει κατανοητή η λειτουργία της εξέλιξης και της ζωής και συνεπώς η διαφύλαξη των σπάνιων ειδών να αποτελέσει μία πιο προσιτή διαδικασία.

Τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν προβλέπεται να είναι σε «εξακλίμακα», περισσότερα δηλαδή από εκείνα που μπορεί να συγκεντρώνονται σε ολόκληρη την αστρονομία.

Έως τώρα έχει αναπτυχθεί η ακολουθία των γονιδιωμάτων που είναι κάτω από 3.500 είδη πολύπλοκης ζωής δηλαδή του 0,2% περίπου, από τα οποία σε λιγότερα από 100 τα στοιχεία έχουν καταγραφεί σε χρήσιμο για τους επιστήμονες επίπεδο.

Κατά τον Lewin, οι ενδείξεις ταχείας μείωσης της βιοποικιλότητας και ανόδου του αριθμού των ειδών που αντιμετωπίζουν των αφανισμό αποδεικνύουν την αναγκαιότητα του έργου.

ΠΗΓΗ: https://www.sciencemag.org/news/2018/11/researchers-launch-plan-sequence-66000-species-united-kingdom-s-just-start

Διαφήμιση