Αρχική Ενέργεια Αμερικανός πρέσβης: «Οραμά μας να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος στη ΝΑ...

Αμερικανός πρέσβης: «Οραμά μας να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη»

0
paiat 630x420
Διαφήμιση

Τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας για την υλοποίηση μιας σειράς στρατηγικών ενεργειακών σχεδιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα, Τζέφρυ Πάιατ, μιλώντας το μεσημέρι στο «Thessaloniki Summit 2018», σύνοδος με γενικό τίτλο «Ευρωπαϊκή προοπτική και συνδεσιμότητα, βιομηχανική ανάπτυξη και συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια»

Οπως είπε, «υπάρχει μια φανταστική δυναμική στο ενεργειακό, είναι σημαντική η πλατφόρμα του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, όπως και το γεγονός ότι η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως για χρηματοδότηση του EastMed (σ.σ: η ΕΕ έχει επικυρώσει τη χρηματοδότηση ύψους 34,5 εκατ. ευρώ για τις τελικές τεχνικές μελέτες του αγωγού, ο οποίος έχει περιληφθεί στη λίστα των λεγόμενων “Projects Of Common Interest” – Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος), όπως επίσης έργο στρατηγικής σημασίας είναι ο αγωγός TAP. Ολα αυτά συνηγορούν στο όραμά μας για να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη».

Πρόσθεσε ότι αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν εκτενώς στην έναρξη του λεγόμενου στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των 2 χωρών, στην Ουάσινγκτον, στις 13 Δεκεμνρίου, όπου επικεφαλής των 2 πλευρών, θα είναι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο και ο ανΥΠΕΞ γ. Κατρούγκαλος.

Ερωτηθείς, εξάλλου για τις εξορύξεις της ExxonMobil στην Κύπρο τόνισε: «Στηρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξορύξει τους πόρους της. Ταυτόχρονα πρέπει να κρατήσουμε χαμηλά τους τόνους της ρητορικής. Ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ενεργειακά θέματα, Φράνσις Φάνον θα είναι στην Κύπρο τις επόμενες μέρες στέλνοντας έτσι σε όλους ένα μήνυμα».

Διαφήμιση