Αρχική Διάστημα Η ζωή στην πρώιμη Γη ήταν μοβ

Η ζωή στην πρώιμη Γη ήταν μοβ

0
purple earth
Διαφήμιση

Οι μορφές πρώιμης ζωής στη Γη μπορεί να είχαν τη δυνατότητα να παράγουν μεταβολική ενέργεια από το φως του ήλιου χρησιμοποιώντας ένα πορφυρό-χρωματισμένο μόριο που ονομάζεται αμφιβληστροειδής που πιθανόν προηγείται της εξέλιξης της χλωροφύλλης και της φωτοσύνθεσης.

Εάν ο αμφιβληστροειδής εξελίχθηκε σε άλλους κόσμους, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια διακριτή βιολογική υπογραφή καθώς απορροφά το πράσινο φως με τον ίδιο τρόπο που η βλάστηση στη Γη απορροφά το κόκκινο και το μπλε φως.

Η ατμόσφαιρα της γης δεν περιέχει πάντα σημαντικές ποσότητες οξυγόνου. Για τα πρώτα δύο δισεκατομμύρια χρόνια της ιστορίας του πλανήτη μας, η ατμόσφαιρα ήταν πλούσια σε διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο, αλλά περίπου 2,4 δισεκατομμύρια χρόνια κάτι άλλαξε.
Η αύξηση του οξυγόνου στην ατμόσφαιρά μας αυξάνεται δραματικά.

Αιτία αυτού του γεγονότος θεωρείται ότι είναι τα κυανοβακτήρια, τα οποία είναι ικανά να πραγματοποιήσουν φωτοσύνθεση χρησιμοποιώντας μια πράσινη χρωστική ουσία που ονομάζεται χλωροφύλλη .

Οι φωτοσυνθετικές μορφές ζωής είναι γνωστό ότι υπήρχαν πριν από το Μεγάλο Οξυγονωτικό Γεγονός (GOE), πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά διάφορες ανταγωνιστικές – και όχι πλήρως κατανοητές – διαδικασίες αναβάλλουν την GOE, συμπεριλαμβανομένων των γεωλογικών μηχανισμών που ήταν σε θέση να αφαιρέσουν το οξυγόνο από την ατμόσφαιρα.

Ωστόσο, η προέλευση και η εξέλιξη της φωτοσύνθεσης μέσω χλωροφύλλης παραμένει άγνωστη. Τώρα, ο Shiladitya DasSarma, ο οποίος είναι καθηγητής μοριακής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Maryland, και ο δρ. Edward Schwieterman, ένας αστροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, του Riverside, προτείνουν την ιδέα ότι η προϋπάρχουσα αμφιβληστροειδική και η χλωροφύλλη εξελίχθηκαν σε συνδυασμό, απορροφώντας το ηλιακό φως.

Η χλωροφύλλη απορροφά το φως κορυφής σε μήκη κύματος 465nm και 665nm. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα φύλλα φαίνονται πράσινα, επειδή αντικατοπτρίζουν το πράσινο φως αντί να το απορροφήσουν. Ωστόσο, το φάσμα του Ήλιου κορυφώνεται στα ~ 550nm, το οποίο περιλαμβάνει κίτρινο και πράσινο φως.

Ορισμένες πρωτεΐνες που απορροφούν το φως του ήλιου περιέχουν ένα μόριο αμφιβληστροειδούς, συμπεριλαμβανομένης μίας πρωτεΐνης που ονομάζεται bacteriorhodopsin που απορροφά το φως κορυφής στα 568nm, κοντά στο μήκος κύματος του ήλιου, και κυρίως στην περιοχή που η χλωροφύλλη δεν απορροφά.

«Αυτό ακριβώς μας έκανε να σκεφτόμαστε ότι οι δύο χρωστικές – η αμφιβληστροειδής και η χλωροφύλλη – μπορεί να έχουν εξελιχθεί », λέει ο DasSarma.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως, επειδή οι χρωστικές του αμφιβληστροειδούς απορροφούν το πράσινο και το κίτρινο φως και αντανακλούν ή μεταδίδουν το κόκκινο και το μπλε φως, τότε η ζωή με βάση το αμφιβληστροειδή εμφανίζεται με μοβ χρώμα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣε κίνδυνο η πολιτιστική κληρονομία της Μεσογείου
Επόμενο άρθροΤέλος στην αλιεία «φάντασμα»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ