Αρχική Καταστροφές Σε κίνδυνο η πολιτιστική κληρονομία της Μεσογείου

Σε κίνδυνο η πολιτιστική κληρονομία της Μεσογείου

0
Rhodes
Διαφήμιση

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, θέτει σε κίνδυνο δεκάδες περιοχές παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO στη λεκάνη της Μεσογείου.

Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου, οι ερευνητές ανέφεραν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, η Βενετία, ο πύργος της Πίζας και η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, κινδυνεύουν να υποστούν βλάβη από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τη διάβρωση του εδάφους ή και τα δύο, με ελάχιστες επιλογές για την προστασία τους.

Η Βενετία και η λιμνοθάλασσα της, η Πατριαρχική Βασιλική του Aquileia και η Φεράρα, η πόλη της Αναγέννησης και το Δέλτα του Πάδου, όλα επλήγησαν από την κορυφή μιας κλίμακας κινδύνου που σχεδιάστηκε για τη μελέτη.

“Αυτές οι τοποθεσίες βρίσκονται κατά μήκος της βόρειας Αδριατικής Θάλασσας, όπου τα ακραία επίπεδα της θάλασσας είναι τα υψηλότερα, καθώς οι υψηλές πτώσεις της καταιγίδας συμπίπτουν με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας”, εξηγούν οι συγγραφείς.

Το 2013, η επιτροπή για την κλιματική επιστήμη του ΟΗΕ εκτίμησε ότι οι παγκόσμιοι ωκεανοί θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και 76 εκατοστά κατά το τέλος του αιώνα.

Ωστόσο, οι πρόσφατες μελέτες – λαμβανομένων υπόψη των συρρικνωμένων φύλλων πάγου, που είναι τώρα ο κορυφαίος συντελεστής αύξησης της στάθμης της θάλασσας – υποδηλώνουν ότι αυτές οι προηγούμενες προβολές ήταν υπερβολικά συντηρητικές. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) θα δημοσιεύσει νέες εκτιμήσεις τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ακόμη και κάτω από τα πιο αισιόδοξα σενάρια για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, τα επίπεδα της θάλασσας θα συνεχίσουν να αυξάνονται στα μέσα του 22ου αιώνα.

Οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από τη διάβρωση των ακτών περιλαμβάνουν την Tire στο Λίβανο, το Αρχαιολογικό Σύνολο του Tarraco στην Ισπανία και την Έφεσο στην Τουρκία.

Όσο θα περνάνε τα χρόνια τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με τις συχνές βροχοπτώσεις θα θέτουν όλο και περισσότερο σε κίνδυνο τους χώρους Παγκόσμιας Κληρονομιάς, τονίζουν οι επιστήμονες.

Διαφήμιση