Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Τέλος στην αλιεία «φάντασμα»

Τέλος στην αλιεία «φάντασμα»

0
xelona
Διαφήμιση

Μία μικρή συσκευή, που αναπτύχθηκε στη Νορβηγία, θα χρησιμοποιηθεί τώρα στη μάχη κατά της αλιείας «φάντασμα» που δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον λόγω απώλειας ή «ξεχάσματος» αλιευτικών εργαλείων.

Τα δίχτυα αλιείας έχουν μακρά διάρκεια ζωής και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στη θαλάσσια ζωή εάν εγκαταλειφθούν. Υπάρχουν παραδείγματα χαμένων διχτυών που συνέχισαν να παγιδεύουν ψάρια για περιόδους έως 30 ετών.

Το χειρότερο, όμως ήταν μια υποβρύχια φωτογραφία υψηλής ευκρίνειας, που έδειχνε μια θαλάσσια χελώνα μπλεγμένη σε δίκτυα. Αυτό ήταν και το έναυσμα για την Tone Berg, ερευνήτρια του SINTEF και τώρα επιχειρηματία, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Η Berg μετά από μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο ανακάλυψε ότι η υπάρχουσες τεχνολογίες για την ηλεκτρονική σήμανση των αντικειμένων που μεταφέρονται στο νερό, δεν ήταν άμεσα προσιτή κι έτσι ξεκίνησε να εργάζεται πάνω σε μια εντελώς νέα τεχνολογία.

Τα υπάρχοντα συστήματα που χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση σημάτων κάτω από το νερό περιλαμβάνουν τους επονομαζόμενους αναμεταδότες. Το πρόβλημα με αυτά είναι ότι είναι σχετικά ακριβό και καταναλώνουν πολλή ηλεκτρική ενέργεια από μπαταρίες.

Έτσι, μαζί με τους συναδέλφους Tonni Franke Johansen και Odd Trandem, άρχισε να εργάζεται για την ανάπτυξη της ιδέας και μετά μετά από λίγο, οι τρεις ερευνητές του SINTEF, οι οποίοι έχουν συνδυάσει την εμπειρία τους στην υποβρύχια ακουστική, την ιατρική μηχανική και τα συστήματα μόντεμ, έχουν ετοιμάσει μια πιθανή λύση.

Η συσκευή σηματοδότησης που αναπτύχθηκε από την ερευνητική ομάδα αντικατοπτρίζει σήματα από μια ετικέτα προσαρτημένη σε ένα αντικείμενο, όπως ένα αλιευτικό δίχτυ. Ο μηχανισμός είναι παρόμοιος με τη χρήση κάρτας κλειδιού για να ξεκλειδώσετε μια πόρτα ασφαλείας.

Η μικρή συσκευή έχει το όνομα PingMe επειδή η λειτουργία της βασίζεται σε ακουστικές παλμώσεις ή pings. Ο αποστολέας έχει ακτίνα λειτουργίας 500 μέτρων και έχει σχεδιαστεί για να του επιτρέπει να εντοπίζει τυχόν ετικέτα αλιευτικού εργαλείου.

Την 1η Νοεμβρίου, οι Berg και Trandem θα σταματήσουν τη σταδιοδρομία τους ως ερευνητές στο SINTEF, θα γίνουν πραγματικοί επιχειρηματίες και θα υποστηριχθούν από το ταμείο εκκίνησης της SINTEF Technology Transfer SINTEF Venture V.

Η Berg έχει πάρει ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μαζί με τους συνεργάτες της έρευνας με τους οποίους ανέπτυξε την ιδέα.

Tone Berg

Διαφήμιση