Αρχική Επιστήμη Υγιές ποντίκι νεογνό από γονείς του ιδίου φύλλου δημιούργησαν επιστήμονες

Υγιές ποντίκι νεογνό από γονείς του ιδίου φύλλου δημιούργησαν επιστήμονες

0
rats small rat 1388829 960 720
Διαφήμιση

Ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας κατάφεραν να αναπαράγουν βιώσιμα ποντίκια από γονείς του ιδίου φύλου, συγκεκριμένα από δύο θηλυκά ποντίκια με την χρήση μίας επαναστατικής τεχνικής που περιελάμβανε βλαστικά κύτταρα και επεξεργασία γονιδίων.

Χρησιμοποιώντας «δύο μητέρες» οι επιστήμονες παρήγαγαν συνολικά 29 ζώντες ποντικούς από 210 έμβρυα. Όλοι αυτοί οι απόγονοι ήταν φυσιολογικοί, έζησαν έως την ενηλικίωση και ήταν σε θέση να γεννήσουν τους δικούς του απογόνους.

Η μελέτη, της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cell Stem Cell, διερεύνησε γιατί τα θηλαστικά του ιδίου φύλου δεν είναι συνήθως ικανά να αναπαραχθούν, υποδηλώνοντας ότι τα βλαστοκύτταρα και η στοχευμένη επεξεργασία γονιδίων μπορούν να διευκολύνουν την διαδικασία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ενώ ορισμένα είδη ερπετών, αμφιβίων και ψαριών μπορούν να αλλάξουν το φύλο προκειμένου να αναπαραχθούν ή να υπάρχουν ταυτόχρονα αρσενικά και θηλυκά, η αναπαραγωγή των ιδίων φύλων για τα θηλαστικά είναι μία πιο δύσκολη διαδικασία η οποία όμως μπορεί να είναι εφικτή χρησιμοποιώντας απλοποιημένα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα με γονιδιακές διαγραφές.

Στα θηλαστικά ορισμένα μητρικά ή πατρικά γονίδια είναι κλειστά κατά την ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων και των ωαρίων, δηλαδή οι απόγονοι που δεν λαμβάνουν γενετικό υλικό και από τους δύο γονείς είναι πιθανό να παρουσιάσουν αναπτυξιακές ανωμαλίες.

Διαγράφοντας τα αποτυπωμένα γονίδια από ανώριμα αυγά, οι ερευνητές παλαιότερα είχαν την δυνατότητα να παράγουν ποντίκια με δύο μητέρες αν και τα περισσότερα εξακολουθούν να παρουσιάζουν γενετικές ανωμαλίες

Παράλληλα, οι επιστήμονες επιχείρησαν την δημιουργία απογόνων από «δύο πατέρες» γεγονός που αρχικά επιτεύχθηκε, ωστόσο οι δώδεκα ποντικοί που προέκυψαν επιβίωσαν μόνο για λίγες ώρες, συγκεκριμένα μόνο δύο εικοσιτετράωρα.

Διαφήμιση