Αρχική Διάστημα Βλέποντας τον αργό θάνατο ενός γειτονικού νάνου γαλαξία

Βλέποντας τον αργό θάνατο ενός γειτονικού νάνου γαλαξία

0
m
Διαφήμιση

Αστρονόμοι από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU) και το CSIRO βλέπουν, με λεπτομέρεια, τον αργό θάνατο ενός γειτονικού γαλαξία νάνου, ο οποίος σταδιακά χάνει τη δύναμή του να σχηματίσει αστέρια.

Ο επικεφαλής ερευνητής Καθηγητής Naomi McClure-Griffiths από την ANU δήλωσε ότι τα χαρακτηριστικά των ραδιοφωνικών εικόνων ήταν περισσότερο από τρεις φορές λεπτότερα από τις προηγούμενες εικόνες SMC, γεγονός που επέτρεψε στην ομάδα να διερευνήσει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του μικρού γαλαξία και του περιβάλλοντος με μεγαλύτερη ακρίβεια.

“Ήμασταν σε θέση να παρατηρήσουμε μια ισχυρή εκροή αερίου υδρογόνου από το Magellanic Cloud (SMC)”, δήλωσε ο καθηγητής McClure-Griffiths από την Ερευνητική Σχολή Αστρονομίας και Αστροφυσικής στην ANU.

“Ο γαλαξίας μπορεί τελικά να σταματήσει να είναι σε θέση να σχηματίσει νέα αστέρια αν χάσει όλο το αέριο του”. Οι γαλαξίες που σταματούν να σχηματίζουν αστέρια βαθμιαία ξεθωριάζουν. Είναι ένα είδος αργού θανάτου για έναν γαλαξία αν χάσει όλο το φυσικό του αέριο”.

Ο καθηγητής McClure-Griffiths δήλωσε ότι η ανακάλυψη, η οποία αποτελεί μέρος ενός έργου που διερευνά την εξέλιξη των γαλαξιών, παρείχε την πρώτη σαφή παρατήρηση μέτρησης της ποσότητας μάζας που χάθηκε από έναν νάνο γαλαξία.

“Το αποτέλεσμα είναι επίσης σημαντικό επειδή παρέχει μια πιθανή πηγή αερίου για το τεράστιο μαγνητικό ρεύμα που περιβάλλει τον Γαλαξία”, ανέφερε.

Ο συν-ερευνητής CSIRO, Δρ. David McConnell, δήλωσε ότι η ASKAP είναι παγκοσμίως ασυναγώνιστη για αυτό το είδος έρευνας λόγω των μοναδικών ραδιοφωνικών δεκτών της που της δίνουν πανοραμική θέα στον ουρανό.

“Το τηλεσκόπιο κάλυψε ολόκληρο τον γαλαξία της SMC σε ένα μόνο πλάνο και φωτογράφησε το αέριο υδρογόνου του με πρωτοφανείς λεπτομέρειες”, είπε.

Το υδρογόνο είναι άφθονο στοιχείο του Σύμπαντος και είναι το κύριο συστατικό των αστεριών.

Διαφήμιση