Αρχική Περιβάλλον Το θερμότερο κλίμα μειώνει τη φωτοσύνθεση

Το θερμότερο κλίμα μειώνει τη φωτοσύνθεση

0
B4Warmed
Διαφήμιση

Η αύξηση της θερμοκρασίας που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, θα οδηγήσει σε ξηρότερα εδάφη και θα μειώσει τη φωτοσύνθεση των δέντρων, αλλά και την ανάπτυξή τους, σταδιακά, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Μινεσότα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Αυτό το σημαντικό συμπέρασμα έρχεται καθώς οι επιστήμονες είχαν σκεφτεί το αντίθετο. Ότι δηλαδή ένα θερμότερο κλίμα θα βοηθήσει περισσότερο στη φωτοσύνθεση των δασών και θα διευκολύνει την ανάπτυξή τους, ειδικά σε κρύα κλίματα που επικρατούν στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.

Τα δροσερά καλοκαίρια επιβραδύνουν την ανάπτυξη των δασών σε κρύα μέρη, γι’αυτό οι επιστήμονες υπέθεταν οι θερμότερες κλιματολογικές συνθήκες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης του δάσους στο μέλλον.

“Αυτά τα αποτελέσματα έχουν σημαντικές συνέπειες για το μέλλον”, δήλωσε ο Peter Reich, καθηγητής δασικών πόρων στο College of Food, Agricultural Sciences and Natural Sciences και ο κύριος συγγραφέας της μελέτης. “Σε ένα θερμότερο μέλλον, η επιπλέον εξάτμιση από τα θερμότερα φυτά και τα εδάφη θα καταστήσει αυτά τα ξηρά ξόρκια ξηρότερα, καταστέλλοντας περαιτέρω τη φωτοσύνθεση”, τονίζει ο Reich.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα εξέτασαν περισσότερα από 2.000 νεαρά δέντρα από 11 διαφορετικά είδη – συμπεριλαμβανομένων των σημύδων, σφενδάμου, βελανιδιάς, πεύκου και ερυθρελάτης σε 48 οικόπεδα σε δύο δάση στη βόρεια Μινεσότα. Κατά τη διάρκεια της τριετούς μελέτης, οι ερευνητές αύξησαν τις θερμοκρασίες στις δοκιμαστικές ορόφους – χωρίς τη χρήση θαλάμων οποιουδήποτε είδους – κατά 3,4 βαθμούς Κελσίου (6 βαθμούς Φαρενάιτ), μια αύξηση που θα μπορούσε να συμβεί στη Μινεσότα μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές μέτρησαν συστηματικά τη φωτοσύνθεση στα οικόπεδα για να δουν πόσο γρήγορα αφήνουν το διοξείδιο του άνθρακα έξω από τον αέρα για να φτιάξουν σάκχαρα για τα δέντρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

-όταν τα εδάφη ήταν υγρά, η φωτοσύνθεση ήταν υψηλότερη σε φυτά που αναπτύσσονταν σε θερμότερες θερμοκρασίες από αυτές του περιβάλλοντος.
-σε μέτρια έως σκληρά ξηρά εδάφη, οι θερμότερες θερμοκρασίες μείωσαν τη φωτοσύνθεση.

Ως αποτέλεσμα, η φωτοσύνθεση μειώθηκε – κατά μέσο όρο – από την πειραματική αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος.

“Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η χαμηλή υγρασία του εδάφους θα επιβραδύνει ή θα εξαλείψει τυχόν οφέλη από τη θέρμανση του κλίματος κατά τη φωτοσύνθεση των δένδρων ακόμη και σε υγρά, ψυχρά κλίματα όπως η Μινεσότα, ο Καναδάς και η Σιβηρία”, δήλωσε ο Reich.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα έρχεται ως η τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Ομάδας των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος. Η έκθεση του Ηνωμένου Βασιλείου εξηγεί τις πιθανές παγκόσμιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έως το έτος 2040, υπογραμμίζοντας τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τη φύση και την ανθρωπότητα, συμπεριλαμβανομένης της βιωσιμότητας των τροφίμων, των φυτικών ινών, των υδάτων και της βιοποικιλότητας.

Η μελέτη βασίζεται στο B4Warmed, ένα πολυετές πρόγραμμα που στοχεύει στην κατανόηση του πώς ένα μεταβαλλόμενο κλίμα μπορεί να επηρεάσει τα δάση.

Διαφήμιση