Αρχική Προγράμματα Ε.Κ.Ε. IMPULSE: Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων στη Μεσόγειο

IMPULSE: Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων στη Μεσόγειο

0
med

Στο πλαίσιο του Διαμεσογειακού Προγράμματος IMPULSE, οι Δήμοι έξι αντιπροσωπευτικών πόλεων της Μεσογείου συνεργάζονται ώστε μετεχνικά πρωτόκολλα κατηγοριοποίησης των δημόσιων κτιρίων και αξιολόγησης μέτρων ενεργειακής αναβάθμισης, να παρέχουν άμεσα ένα εργαλείο, φιλικό προς τον χρήστη, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη βιώσιμων σχεδίων ενεργειακής αναβάθμισης για το δημόσιο κτιριακό απόθεμά στις τοπικές και περιφερειακές κοινότητες.

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) συντονίζει το Πρόγραμμα και υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος InterregMED 2014-2020  με την συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Στην Ελλάδα, μέσω του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και με την συνεργασία του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης (ΠΤΑΚ), το πιλοτικό έργο θα υλοποιηθεί στο Δήμο Ηρακλείου, ο οποίος έχοντας ολοκληρώσει την κατηγοριοποίηση των 76 δημόσιων κτιρίων, με κριτήρια που αφορούν την ενεργειακή επίδοση, έχει προχωρήσει στην καταγραφή 10 αντιπροσωπευτικών ομάδων κτιρίων, για καθεμία από τις οποίες επιλέχθηκε ένα κτίριο ως «Πρεσβευτής». Με γνώμονα την κατηγοριοποίηση αναπτύχθηκε το πληροφοριακό σύστημα χαρτογράφησης των Δημόσιων Κτιρίων, μέσω του οποίου θα συσταθεί ένα βιώσιμο σχέδιο σταδιακής ενεργειακής αναβάθμισης για όλα τα Δημοτικά Κτίρια του Ηρακλείου.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης υλοποιώντας αντίστοιχες πιλοτικές εφαρμογές και άλλες μεσογειακές πόλεις όπως: Έλτσε (Ισπανία), Κάννες (Γαλλία), Ραβέννα (Ιταλία), Όσιγεκ (Κροατία) και Μόσταρ (Βοσνία-Ερζεγοβίνη). Στη Μεσόγειο ήδη 370 δημοτικά κτίρια έχουν ταξινομηθεί σε αντιπροσωπευτικές ομάδες ενώ ολοκληρώθηκε η ενεργειακή προσομοίωση 65 κτιρίων «Πρεσβευτών».

Η εκτίμηση των βέλτιστων μέτρων ενεργειακής αναβάθμισης πραγματοποιήθηκε μέσω του ειδικού επιστημονικού Πρωτοκόλλου του προγράμματος, με την συμβολή του οποίου ταξινομούνται ιεραρχικά με αυτοματοποιημένο τρόπο τα σχετικά σενάρια με βάση το κόστος επένδυσης ανά εξοικονομούμενη ομάδα ενέργειας. Η ανάλυση  ανέδειξε ρεαλιστικές παρεμβάσεις για όσα κτίρια μελετήθηκαν, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης από 30% (μικρής κλίμακας), έως και 80% (ριζική ανακαίνιση).

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Ηρακλείου μεταξύ άλλων δήλωσε: «Έχοντας εξαρχής ως βασική φιλοσοφία να σκεφτούμε τον καλύτερο τρόπο για το πώς τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος θα πιάσουν τόπο στην πόλη μας, καταλήξαμε στο κτίριο πιλότος, το 7ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, ένα από τα λιγοστά διατηρητέα δημοτικά κτίρια. Η σχεδιαζόμενη παρέμβαση, αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ύψους τουλάχιστον 30% με προφανή οφέλη στη θερμική  και οπτική άνεση μαθητών και δασκάλων.

Το έργο θα συμβάλλει στη βελτίωση των ημερήσιων δραστηριοτήτων με παράλληλη ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής».

Ο Δρ. Γιώργος Σταυρακάκης κύριος ερευνητής και συντονιστής του προγράμματος IMPULSE από το ΚΑΠΕ, τονίζει: «ToIMPULSE δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε δυναμικά, ώστε όλοι οι Δήμοι και Περιφέρειες στην Ελλάδα και ευρύτερα στη Μεσόγειο να βρίσκονται σε ετοιμότητα να απαντήσουν στις Ευρωπαϊκές προκλήσεις έως την αρχή του 2019, έτος ορόσημο για τη σταδιακή ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων αλλά και για την ριζική ανακαίνιση υφιστάμενων κτιρίων ή την ανέγερση νέων κτιρίων που θα πληρούν τις προδιαγραφές Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης».

Από όλες τις Μεσογειακές πόλεις, τα αποτελέσματα που προκύπτουν θα οργανωθούν σε ένα διακρατικό G.I.S σύστημα πληροφοριών που θα αποτελέσει εύχρηστο μέσο λήψης αποφάσεων για την υλοποίηση οικονομικά προσιτών σχεδίων ενεργειακής αναβάθμισης των μεσογειακών κτιρίων. Η επαναληψιμότητα των αποτελεσμάτων του Έργου θα δοκιμαστεί με τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων στις Χώρες-Εταίρους με στόχο τη συμμετοχή και άλλων Δήμων και τη χρήση των εργαλείων του IMPULSE για τις δικές τους ανάγκες. Αυτό αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την επιτάχυνση των μελλοντικών σχεδίων ενεργειακής απόδοσης των Δήμων και Περιφερειών της Μεσογείου.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

https://impulse.interreg-med.eu/

https://www.dropbox.com/sh/vtqzeyce95646sh/AAAZC7BI0wV7ZvFi7Z4SLz5Ya?dl=0

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here