Ως το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, η Αίτνα παρακολουθείται έντονα από επιστήμονες και ιταλικές αρχές. Δορυφορικές μετρήσεις έδειξαν ότι η νοτιοανατολική πλευρά του ηφαιστείου ολισθαίνει σιγά-σιγά προς τη θάλασσα, ενώ οι άλλες πλαγιές είναι σε μεγάλο βαθμό σταθερές.
Μέχρι σήμερα είναι εντελώς άγνωστο αν και πώς κινείται κάτω από το νερό, καθώς οι δορυφορικές μετρήσεις είναι αδύνατες κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Με το νέο δίκτυο γεωδαιτικής παρακολούθησης GeoSEA, οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου Ωκεανών του GEOMAR Helmholtz, το Kiel Marine Science και το Ινστιτούτο Εθνικής Γεωφυσικής και Vulcanologia (INGV), το Πανεπιστήμιο Kiel, έχουν πλέον τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν για πρώτη φορά την οριζόντια και κατακόρυφη κίνηση μιας βυθισμένης ηφαιστειακής πλευράς.
Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι ολόκληρη η νοτιοανατολική πλευρά είναι σε κίνηση. Η κινητήρια δύναμη της πλάγιας κίνησης είναι πιθανότατα η βαρύτητα, και όχι η άνοδος του μάγματος, όπως θεωρούσαμε προηγουμένως. Η καταστροφική κατάρρευση που αφορά ολόκληρο το πλευρό ή μεγάλα τμήματα του δεν μπορεί να αποκλειστεί και θα προκαλέσει ένα σημαντικό τσουνάμι με ακραίες επιπτώσεις στην περιοχή. Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν δημοσιευθεί στο διεθνές περιοδικό Science Advances.
“Στην Αίτνα χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά ένα ηχογραφημένο υποβρύχιο δίκτυο γεωδαιτικής παρακολούθησης, το λεγόμενο θαλάσσιο γεωδαιτικό, για ένα ηφαίστειο”, λέει ο Dr. Morelia Urlaub, κύριος συγγραφέας της μελέτης.
Κατά τη διάρκεια της αποστολής τους, κάθε αναμεταδότης στέλνει ένα ακουστικό σήμα κάθε 90 λεπτά. Δεδομένου ότι η ταχύτητα του ήχου στο νερό είναι γνωστή, ο χρόνος διαδρομής των σημάτων μεταξύ των αναμεταδοτών έδωσε πληροφορίες σχετικά με τις αποστάσεις μεταξύ αναμεταδοτών στο θαλασσινό νερό με ακρίβεια μικρότερη του ενός εκατοστού.
“Συνολικά, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η κλίση συρρικνώνεται λόγω της βαρύτητας και όχι λόγω της άνοδος του μάγματος”, συνεχίζει. Εάν η δυναμική της μάζας στο κέντρο του ηφαιστείου πυροδότησε την παραμόρφωση της πλάτης, η μετατόπιση της πλευράς θα αναμενόταν να είναι μεγαλύτερη στην ξηρά παρά κάτω από το νερό. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εκτίμηση επικινδυνότητας.
“Η όλη πλαγιά είναι σε κίνηση λόγω της βαρύτητας, και είναι πολύ πιθανό να καταρρεύσει καταστροφικά, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει τσουνάμι σε ολόκληρη τη Μεσόγειο”, εξηγεί ο καθηγητής Heidrun Kopp, συντονιστής της σειράς GeoSEA και συν-συγγραφέας της μελέτης . Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης δεν επιτρέπουν την πρόβλεψη εάν και πότε θα συμβεί κάτι τέτοιο.
Η συρρίκνωση της νοτιοανατολικής πλευράς της Αίτνας θα προκαλέσει τσουνάμι
Διαφήμιση
Διαφήμιση