Αρχική Θεραπείες Συνδυασμός φαρμάκων οδηγεί στην εξάλειψη των ανθεκτικών καρκινικών όγκων 

Συνδυασμός φαρμάκων οδηγεί στην εξάλειψη των ανθεκτικών καρκινικών όγκων 

0
cancer
Διαφήμιση

Η αντίσταση στη θεραπεία αποτελεί μείζον πρόβλημα στους ασθενείς με καρκίνο, καθώς τα ανθεκτικά κύτταρα βρίσκονται στη ρίζα της υποτροπής του όγκου και σχετίζονται με την υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature, οι ερευνητές οδηγούνται από τον Pr. Cédric Blanpain MD/Ph.D., ερευνητή του WELBIO και καθηγητή στο Université libre de Bruxelles του Βελγίου αναγνώρισαν πληθυσμό κυττάρων όγκου που εξακολουθούν να ακολουθούν τη φαρμακευτική αγωγή, οδηγώντας σε υποτροπή του καρκίνου μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Η μελέτη εντοπίζει επίσης ένα συνδυασμό φαρμάκων που μπορούν να εξαλείψουν αυτόν τον ανθεκτικό όγκο πληθυσμού, εμποδίζοντας έτσι την υποτροπή του όγκου.

Το Vismodegib, ένα φάρμακο εγκεκριμένο από την FDA, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του τοπικά εξελιγμένου και μεταστατικού βασιοκυτταρικού καρκινώματος σε ανθρώπους. Πολλοί ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία με vismodegib παρουσιάζουν παλινδρόμηση όγκου, αλλά πολύ συχνά υπάρχουν  υποτροπές των όγκων μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, η Adriana Sánchez-Danés του Πανεπιστημίου Libre de Bruxelles, ULB, στο Εργαστήριο Βλαστικών Κυττάρων και Καρκίνου και οι συνεργάτες της αναγνώρισαν  τον μηχανισμό με τον οποίο το vismodegib οδηγεί σε παλινδρόμηση του όγκου και αποκάλυψε την αιτία της υποτροπής που παρατηρήθηκε μετά τη διακοπή της θεραπείας. Διαπίστωσαν ότι το vismodegib προωθεί τη διαφοροποίηση του όγκου των κυττάρων όγκου, οδηγώντας στην εξάλειψή τους.

Η Adriana Sánchez-Danés και οι συνάδελφοί της διαπίστωσαν ότι η αναστολή της σήμανσης Wnt μαζί με το vismodegib εξαλείφουν τις επιζήμιες αλλοιώσεις του όγκου, οδηγώντας στην εξάλειψη των όγκων στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. “Ήταν πραγματικά συναρπαστικό να εντοπίσουμε ένα συνδυασμό φαρμάκων που είναι ήδη διαθέσιμα σε κλινικές που οδηγούν στην εξάλειψη των ανθεκτικών κυττάρων όγκου και την αποφυγή της υποτροπής”, λέει η Sánchez-Danés.

Το επόμενο βήμα θα ήταν η διεξαγωγή κλινικών δοκιμών χρησιμοποιώντας το συνδυασμός αυτών των δύο φαρμάκων σε ασθενείς με υποτροπιάζοντα καρκινώματα βασικών κυττάρων και πιθανώς άλλους καρκίνους “, εξηγεί ο Cédric Blanpain, ένας εκ των συγγραφέων.

Διαφήμιση