Αρχική Καταστροφές Πιθανή κατάρρευση της Αίτνας με κίνδυνο τσουνάμι

Πιθανή κατάρρευση της Αίτνας με κίνδυνο τσουνάμι

0
etna 2979915 960 720
Διαφήμιση

Το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης εισχωρεί σταδιακά στον ωκεανό και ανησυχεί τους επιστήμονες η πρόσφατη διαπίστωση πως είναι δυνατό να προκαλέσει τσουνάμι.

Μία τέτοια συνέπεια θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις γειτονικές περιοχές της Σικελίας. Σύμφωνα με τους γεωλόγους που μελετούν εδώ και χρόνια την διαδικασία αυτή, για πρώτη φορά τον Μάιο 2017 ξαφνικά παρατήρησαν μία πρωτόγνωρη υποθαλάσσια κίνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ηφαίστειο υποχωρεί κατά περίπου δύο έως τρία εκατοστά τον χρόνο, γεγονός που άλλαξε τον περσινό Μάιο όταν οι ειδικοί παρατήρησαν πως μέσα σε επτά μόνο μέρες το βουνό μετακινήθηκε τέσσερα εκατοστά.

Οι ερευνητές παρακολουθούν την συχνότητα των κινήσεων με μεγάλη προσοχή καθώς δεν είναι σε θέση να υπολογίσουν αν η επιτάχυνση την «βουτιάς» θα γίνει μέσα σε χρόνια ή αιώνες.

Προηγούμενες εργασίες υποδηλώνουν ότι η κίνηση της Αίτνας δημιουργήθηκε ως συνέπεια της συρρίκνωσης του μάγματος μέσα στο ηφαίστειο, γεγονός που σημαίνει ότι η υποχώρηση θα περιοριζόταν στην κορυφή.

Ωστόσο η υποθαλάσσια παρακολούθηση του ηφαιστείου άλλαξε αυτή την θεωρία καθώς όπως αποδείχθηκε η πτώση της νοτιοανατολικής πλευράς οφείλεται τελικά στο ίδιο το βάρος του βουνού, ένα φαινόμενο γνωστό ως «βαρυτική αστάθεια» κι όχι στην εσωτερική «αιωρούμενη λάβα» όπως πίστευαν οι γεωλόγοι παλαιότερα.

Διαφήμιση