Αρχική Καταστροφές Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Σάρτη Χαλκιδικής

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Σάρτη Χαλκιδικής

0
Σάρτη Χαλκιδικής
Διαφήμιση

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Σάρτη Χαλκιδικής όπου συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη η μεγάλη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 5:40 το πρωί της Πέμπτης στη νότια πλευρά της χερσονήσου.

Το πύρινο μέτωπο, που κατακαίει πυκνή πευκόφυτη περιοχή έχει πλέον φθάσει στην ακτή Αχλάδα, στο λιμάνι της Σάρτης, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να έχουν εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προτού δοθεί επίσημη εντολή εκκένωσης, η οποία εφαρμόστηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης παρουσία του υπαρχηγού επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Κωνσταντίνου Γιόβα.

Επιχειρούσαν 160 πυροσβέστες με 70 υδροφόρες, 73 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 35 πυροσβέστες με 29 βοηθητικά οχήματα. Με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να ξαναρχίσουν τις ρίψεις νερού τα 4 τέσσερα αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας η ΕΛΑΣ απέκλεισε την κυκλοφορία των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού-Συκιάς, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας τους πολίτες και τους οδηγούς, που κινούνται στη Σιθωνία Χαλκιδικής, να μην προσεγγίζουν την ευρύτερη περιοχή της Σάρτης, ώστε να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή.

Πολιτική Προστασία

Την εκτίμηση ότι μέχρι το πρωί θα τεθεί η πυρκαγιά υπό μερικό έλεγχο διατύπωσε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Κ. Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Μετά τις συσκέψεις που έγιναν υπό την αιγίδα του περιφερειάρχη και των συντονιστών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έχουν έρθει από την Αθήνα, πιστεύω ότι θα καταφέρουν μέσα στην νύχτα και νωρίς το πρωί να δοθεί ένας μερικός έλεγχος της πυρκαγιάς και μέχρι το μεσημέρι να πάμε σε μια οριστική λύση του προβλήματος με την πυρκαγιά”, τόνισε ο κ. Στεργιάδης, επισημαίνοντας ότι η ένταση του ανέμου έχει πέσει από τα 6 με 7 μποφόρ που ήταν το πρωί στα 4 και αυτό βοηθάει ώστε να μην υπάρξει νέα επέκταση της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη, το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι αρκετά εκτεταμένο, ξεκινάει από το Πλατανίτσι, τις Καβουρότρυπες και φτάνει μέχρι και την περιοχή βόρεια του οικισμού της Σάρτης, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καεί περίπου στις 3 με 4 χιλιάδες στρέμματα. Πρόσθεσε, δε, ότι με τα τωρινά δεδομένα δεν απειλείται ο οικισμός, ωστόσο, λόγω του έντονου καπνού, έχουν παρατηρηθεί περιστατικά δυσφορίας σε ορισμένους πολίτες.

Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος 100% να εκκενώσει τον οικισμό, εάν χρειαστεί και έκανε γνωστό ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε όταν ξερό δέντρο στην περιοχή Καβουρότρυπες έπεσε πάνω σε κολώνα της ΔΕΗ. Στη συνέχεια, πήρε φωτιά από σπινθήρες λόγω του ισχυρού ανέμου που έπνεε στην περιοχή.

Διαφήμιση