Αρχική Καταστροφές Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,8 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο ταρακούνησε Δυτική Ελλάδα και Αττική

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,8 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο ταρακούνησε Δυτική Ελλάδα και Αττική

0
Ισχυρή σεισμική δόνηση
Διαφήμιση

Ισχυρός σεισμός 6,6 ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στις 01:54, στον υποθαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά Ζακύνθου. Ο σεισμός ήταν τόσο έντονος, που εκτός από την Ελλάδα, έγινε αισθητός στη νότια Ιταλία, τη Μάλτα και την Αλβανία, ενώ στη χώρα μας έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Αττική, ενώ το εστιακό του βάθος εντοπίστηκε στα 10 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωμεσογειακού το μέγεθος ήταν 6,6 Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 53 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζακύνθου. Ακολούθησε μετασεισμός στις 02:14 μεγέθους 5,6 Ρίχτερ, ενώ νωρίτερα, στις 1:22, ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, στον υποθαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά Ζακύνθου.

Έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές. Έσπασαν τζάμια στις προθήκες καταστημάτων αλλά και παράθυρα κατοικιών.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για σοβαρή και ανυπολόγιστη ζημιά στον Πύργο του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια, αφού το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού ήταν εκεί κοντά.

«Έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές σε κτίρια και σπίτια, κυρίως στη περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σωστή, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο. Ακόμη, έχουμε ζημιά στο λιμάνι του νησιού αλλά και σε κολώνες ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, κ. Νίκος Τσίπηρας, ο οποίος βρίσκεται στο συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στα κτίρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ζακύνθου.

Όπως μεταδίδει το Russia Today, υπήρξε ανακοίνωση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου, που προειδοποιεί για πιθανότητα τσουνάμι μικρής κλίμακας που θα θα διαρκέσει για αρκετές ώρες.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε πως μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» και ανέφερε πως ο σεισμός είχε μέγεθος 6,6 Ρίχτερ και εστιακό βάθος τα 10χλμ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε στη 01:54 και είχε μέγεθος 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το επίκεντρό του βρισκόταν στον θαλάσσιο χώρο 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 280 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας.

Στην Πάτρα μάρτυρες ανέφεραν πως ο σεισμός ήταν τόσο αισθητός που νόμιζαν πως θα πέσει το σπίτι, ενώ στο Αγρίνιο, οι κάτοικοι ανέφεραν πως ήταν μεγάλης διάρκειας με μεγάλο βουητό.

 

Διαφήμιση