Αρχική Θεραπείες Φάρμακο ηλικίας 170 ετών μπορεί να βελτιώσει την ακτινοθεραπεία

Φάρμακο ηλικίας 170 ετών μπορεί να βελτιώσει την ακτινοθεραπεία

0
papav
Διαφήμιση

Ένα φάρμακο που εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν από 150 χρόνια και χρησιμοποιήθηκε ως χαλαρωτικό μπορεί να καταστήσει τους όγκους πιο ευαίσθητους στην ακτινοθεραπεία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από τους ερευνητές του Κέντρου Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Οχάιο – Arthur G. James Cancer Hospital και Richard J Solove Research Institute (OSUCCC-James).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το φάρμακο που ονομάζεται papaverine*, αναστέλλει την αναπνοή των μιτοχονδρίων, των συστατικών των κυττάρων που καταναλώνουν οξυγόνο και της ενέργειας και ευαισθητοποιεί τους όγκους του μοντέλου στην ακτινοβολία.

Διαπίστωσαν ότι το φάρμακο δεν επηρεάζει την ευαισθησία στην ακτινοβολία των καλά οξυγονωμένων φυσιολογικών ιστών.

Επιπρόσθετα, οι ερευνητές έδειξαν ότι η τροποποίηση του μορίου papaverine θα μπορούσε να βελτιώσει την ασφάλεια του μορίου και θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει μια νέα κατηγορία φαρμάκων ακτινοευαισθητοποίησης που έχουν λιγότερες παρενέργειες.
Οι ερευνητές αναφέρουν τα ευρήματά τους στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Το περιοδικό περιλαμβάνει ένα σχόλιο επισημαίνοντας ότι η μελέτη “αντιπροσωπεύει ένα ενδεχόμενο ορόσημο στις επί εξήντα δεκαετίες προσπάθειας εξάλειψης της υποξίας ως αιτία για την αποτυχία της ακτινοθεραπείας”.

*Η παπαβερίνη ανακαλύφθηκε το 1848 από τον Γκέοργκ Μερκ (1825-1873).

Διαφήμιση