Αρχική Υγεία - Διατροφή Τουρκία: Δείχνει τον δρόμο στην προσέλκυση ιατρικού τουρισμού

Τουρκία: Δείχνει τον δρόμο στην προσέλκυση ιατρικού τουρισμού

0
Τουρκία
Διαφήμιση

Σημαντικά βήματα κάνει στον τομέα του ιατρικού τουρισμού η γειτονική Τουρκία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, που αν και έχει όλες τις δυνατότητες, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι μάλλον κάτω του αναμενόμενου.

Στη γείτονα, ωστόσο, το υπουργείο Τουρισμού της χώρας αναμένει «νέο υψηλών όλων των εποχών» για φέτος, κάνοντας λόγο για 850.000 τουρίστες στον εν λόγω τομέα, ενώ για το 2019 κάνει πρόβλεψη 1 εκατομμύριο. Η Τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει την δεσπόζουσα θέση της και να φτάσει τα 2 εκατομμύρια άτομα που θα επισκέπτονται τη χώρα για ιατρικό τουρισμό έως το 2023.

Συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ

Ως ιατρικός τουρισμός μπορεί να ορισθεί η διαδικασία κατά την οποία ένα άτομο επιλέγει να ταξιδέψει εκτός της χώρας μόνιμης διαμονής του, προκειμένου να λάβει ειδική ιατρική φροντίδα είτε για κάποιο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει είτε για καλλωπιστικές επεμβάσεις. Τα τελευταία χρόνια η συμβολή του ιατρικού τουρισμού στην τουριστική ανάπτυξη συγκεκριμένων χωρών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τα έσοδα από αυτόν αυξάνονται επηρεάζοντας θετικά την πορεία του ΑΕΠ.

Αρχικά ο ιατρικός τουρισμός έτεινε να χαρακτηρίζει ασθενείς προερχόμενους από αναπτυσσόμενες χώρες κατευθυνόμενους προς αναπτυγμένες, οι οποίοι ταξίδευαν στο εξωτερικό προκειμένου να λάβουν συγκεκριμένες θεραπείες μη διαθέσιμες στις χώρες τους.

Τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, παρατηρούνται τόσο ποιοτικές όσο και ποσοτικές αλλαγές στην κινητικότητα των ασθενών διεθνώς. Πιο σημαντική από αυτές τις αλλαγές θεωρείται η αντιστροφή των δεδομένων: Ασθενείς από εύρωστες οικονομικά κοινωνίες ταξιδεύουν προς αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να λάβουν μια συγκεκριμένη θεραπεία που είτε δεν είναι διαθέσιμη στη χώρα τους, είτε υφίσταται αλλά υπολείπεται σημαντικά από τις αντίστοιχες ιατρικές υπηρεσίες της χώρας προορισμού, οι οποίες σημειωτέον είναι και σαφώς φθηνότερες.

pet scan thumb 666x399

Η αλλαγή αυτή των δεδομένων συνέβη κυρίως λόγω της διαθεσιμότητας οικονομικότερων θεραπειών στις φιλοξενούσες χώρες, καθώς επίσης και πτήσεων χαμηλού κόστους. Σημαντικός παράγοντας προώθησης του ιατρικού τουρισμού είναι η ύπαρξη διαδικτυακών πληροφοριών σχετικά με την αξιοπιστία και την τιμολογιακή πολιτική των συγκεκριμένων θεραπειών.

Επιπλέον, το στοιχείο που χαρακτηρίζει τον εν λόγω κλάδο ως «τουρισμό» συνίσταται στο ότι οι επισκέπτες – ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να μείνουν ένα χρονικό διάστημα στη χώρα μετά το πέρας της επέμβασης. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να συνδυάσουν την επίσκεψη για ιατρικούς λόγους με παραδοσιακές μορφές τουρισμού.

Πετυχαίνει φιλόδοξους στόχους

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, και σύμφωνα με αναφορά που συνέταξαν και απέστειλαν στα κεντρικά στην Αθήνα, Ελληνες διπλωμάτες που υπηρετούν στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, «Η Τουρκία φιλοδοξεί να γίνει μια πρωτοπόρος χώρα στον τομέα του ιατρικού τουρισμού. Φαίνεται να το πετυχαίνει καθώς με τη πάροδο των χρόνων σημειώνει ανοδική πορεία και εξαιρετικές προοπτικές».

Εξηγούν: «Ο ιατρικός τουρισμός στην Τουρκία αποτελεί έναν κλάδο που κατέχει εξέχουσα θέση ως εξαγώγιμο προϊόν παροχής υπηρεσιών, λόγω της σημαντικής συμβολής του στην οικονομία. Ο ιατρικός τουρισμός στην Τουρκία θεωρείται ως στρατηγικής σημασίας καθώς η διάρκεια της τουριστικής περιόδου είναι ετήσια και η ροή εσόδων συνεχής».

Από το 2000 σε πορεία προς δεσπόζουσα θέση

«Ιστορικά η Τουρκία κατάφερε να γίνει σημαντικός παίκτης στην αγορά του παραδοσιακού τουρισμού την δεκαετία του 1980 με μια σειρά πρωτοβουλιών και πολιτικών τουριστικής ανάπτυξης. Ως φυσικό επακόλουθο της τουριστικής ανάπτυξης αλλά και της αύξησης των δαπανών στο δημόσιο και των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα των υπηρεσιών υγείας, ο ιατρικός τουρισμός απέκτησε σημαντικό μερίδιο στην τουρκική οικονομία από τις αρχές της δεκαετίας του 2000».

«Ειδικά τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έκανε σημαντικά βήματα στο χώρο γεγονός που βελτίωσε την ανταγωνιστικότητα της, καταλαμβάνοντας δεσπόζουσα θέση σε παγκόσμιες κατατάξεις ανταγωνιζόμενη με χώρες όπως η Ινδία, η Μαλαισία, η Ταϋλάνδη και η Ουγγαρία, οι οποίες κατέχουν τα πρωτεία στον ιατρικό τουρισμό.

Σύμφωνα με το International Medical Travel Journal η Τουρκία κατέλαβε την 3η θέση, ενώ την 1η οι USA, 2η η Nότια Κορέα, 4η η Γερμανία και την 5η θέση η Ταϋλάνδη.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αφίξεων στην Τουρκία προέρχεται από χώρες της Μέσης Ανατολής. Επονται η Γερμανία, Σαουδική Αραβία, Ουκρανία, Αίγυπτος και ο Λίβανος. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των Ευρωπαίων πολιτών που επισκέπτονται τη Τουρκία για οφθαλμολογικές κυρίως επεμβάσεις».

Τιμές και ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών

Αξιολογώντας τη σχέση τομή προς υπηρεσίες, οι Ελληνες διπλωμάτες σημειώνουν: «Η ποιότητα σε σχέση με το κόστος παροχής υγειονομικής περίθαλψης στην Τουρκία καθιστά την χώρα εξαιρετικά ανταγωνιστική σε σύγκριση με άλλες χώρες κορυφαίες παγκοσμίως στον τομέα του ιατρικού τουρισμού. Ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις είναι έως και 90% φθηνότερες.

Αντίστοιχα για ένα καρδιολογικό χειρουργείο καρδιακής βαλβίδας το κόστος στις ΗΠΑ είναι 150,000$ και στη Τουρκία μόλις 17,000$. Επιπροσθέτως παρέχονται ελκυστικά πακέτα ιατρικών παροχών περιλαμβάνουν νοσοκομειακή περίθαλψη ξεναγήσεις και διαμονή».

ImageHandler.ashx

Οι πόλεις με το μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επισκέπτες από χώρες που έχουν υπογράψει σχετικές διμερείς συμφωνίες με την Τουρκία, μπορούν να επισκεφθούν ιατρικές εγκαταστάσεις της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας.

Εξ’ αυτών την τελευταία πενταετία η μεγάλη πλειοψηφία δείχνει να προτιμά την Κωνσταντινούπολη. Η Κωνσταντινούπολη, η Αττάλεια και άλλες παραδοσιακά τουριστικές περιοχές συνεχίζουν να κρατάνε τα πρωτεία σε αριθμό επισκεπτών.

«Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι ο συνδυασμός νοσοκομειακής επάρκειας και παραδοσιακού τουριστικού προϊόντος αποτελεί πολλαπλασιαστικό παράγοντα στις αφίξεις ιατρικού τουρισμού» σημειώνεται στην αναφορά.

Σε ιδιωτικά για οφθαλμολογικά και εμφυτεύσεις

«Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών δείχνει να προτιμά τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ακολουθούν τα πανεπιστημιακά και τα δημόσια καταλαμβάνουν την τελευταία θέση στις προτιμήσεις των ιατρικών τουριστών. Κυρίως λόγω του ότι τα ιδιωτικά νοσοκομεία απολαμβάνουν μεγαλύτερης διαφήμισης απ’ όλα τα υπόλοιπα. Η διαφήμιση των υπηρεσιών υγείας στον κλάδο του ιατρικού τουρισμού αποτελεί σημείο κλειδί για την προσέλκυση ασθενών.

Η ζήτηση για ιδιωτικά νοσοκομεία αναμένεται να αυξηθεί λόγω αύξησης του πληθυσμού και αύξησης εισοδήματος μακροχρόνια.

Ο τουρκικός ιδιωτικός τομέας και οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης αναπτύχθηκαν παράλληλα τα 15 τελευταία χρόνια. Η Τουρκία αναμένεται να διατηρήσει την ισχυρή θέση της και την επόμενη περίοδο», εκτιμά η αναφορά και συνεχίζει αναδεικνύοντας τους ιατρικούς κλάδους που απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση:

«Οι οφθαλμολογικές κλινικές καταλαμβάνουν τη μεγαλύτερη μερίδα όσον αφορά τις αφίξεις ιατρικού τουρισμού στη Τουρκία. Οι εκτεταμένες επενδύσεις και η χρήση υψηλής τεχνολογίας στον εν λόγω τομέα έχουν οδηγήσει στην απογείωση του ιατρικού τουρισμού στην Τουρκία για τις εν λόγω επεμβάσεις.

Τέλος, ένας πολύ μεγάλος αριθμός ιατρικών τουριστών, στη συντριπτική τους πλειοψηφία από χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, επισκέπτονται την Τουρκία για εμφύτευση μαλλιών. Υπολογίζεται ότι τη μέρα πραγματοποιούνται 200 χειρουργεία εμφύτευσης μαλλιών».

Διαφήμιση