Αρχική Ειδήσεις Οι σκύλοι συντρόφευαν τους ανθρώπους από τη Νεολιθική περίοδο

Οι σκύλοι συντρόφευαν τους ανθρώπους από τη Νεολιθική περίοδο

0
dogs
Διαφήμιση

Μια ομάδα ερευνητών από όλη την Ευρώπη και το Ισραήλ βρήκε στοιχεία ότι οι σκύλοι ταξίδευαν με τους ανθρώπους από την Ανατολή στην (σημερινή) Ευρώπη, κατά τη Νεολιθική περίοδο. Το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biology Letters, η ομάδα περιγράφει τη γενετική μελέτη των σκύλων.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι σκύλοι υπήρχαν και πριν από την Νεολιθική περίοδο και μάλιστα, ήταν ένα από τα πρώτα εξημερωμένα είδη που υπήρχε στην Ευρώπη. Τώρα, οι ερευνητές σε αυτή τη νέα προσπάθεια έχουν βρει τεκμήρια για σκύλους που ταξιδεύουν με ανθρώπους καθώς μετακινούνται από την Ανατολή στην Ευρώπη και στη συνέχεια ζευγαρώνουν με τα σκυλιά που ήδη ζουν εκεί.

Προκειμένου να μπορέσουν οι επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για την εξημέρωση του σκύλου, μελέτησαν 100 μιτοχονδριακές ακολουθίες που προέρχονται από τα αρχαία σκυλιά που βρίσκονται τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη. Χρησιμοποίησαν τις γενετικές πληροφορίες που βρήκαν για να ανιχνεύσουν τη γενεαλογία των σκύλων από την Παλαιολιθική ως την Εποχή του Χαλκού.

Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν την πορεία των σκύλων που μετανάστευσαν σε νοτιοανατολικά μέρη της Ευρώπης μαζί με τους ανθρώπους τους. Τα στοιχεία έδειξαν, ότι τα σκυλιά άρχισαν να ανακατεύονται με τους τοπικούς πληθυσμούς σκύλων. Όλα όσα ανακάλυψαν οι επιστήμονες υποδεικνύουν πως οι αγρότες χρησιμοποιούσαν τους σκύλους ως βοηθούς στη βοσκοί των προβάτων τους.

«Αναλύσαμε σειρές μιτοχονδριακών ϋΝΑ από 99 αρχαία ευρωπαϊκά και εγγύς Ανατολικά σκυλιά που εκτείνονται από την Άνω Παλαιολιθική μέχρι την Εποχή του Χαλκού για να αξιολογήσουμε εάν οι εισερχόμενοι αγρότες έφεραν μαζί τους, τους ανατολικούς σκύλους ή αντ ‘αυτού υιοθέτησαν πρωτίστως ιθαγενείς Ευρωπαίους σκύλους μετά την άφιξή τους», αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματά έδειξαν ότι τα ευρωπαϊκά προ-νεολιθικά σκυλιά είχαν όλα τη μιτοχονδριακή haplogroup C και ότι τα νεολιθικά και μετανεολιθικά σκυλιά που συνδέονται με αγρότες από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, κατέλαβαν κατά κύριο λόγο την haplogroup D.

Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι σκύλοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της νεολιθικής γεωργίας και εισήχθη στην Ευρώπη μαζί με τους χοίρους, τις αγελάδες, τα αιγοπρόβατα.

Διαφήμιση