Αρχική Περιβάλλον Ενδείξεις από ένα ψάρι της Σομαλίας σχετικά με το σκοτεινό παρελθόν των...

Ενδείξεις από ένα ψάρι της Σομαλίας σχετικά με το σκοτεινό παρελθόν των σύγχρονων θηλαστικών

0
cavefish
Διαφήμιση

Μετά από εκατομμύρια χρόνια που ζουν σε συνεχές σκοτάδι, ένα είδος τυφλού ψαριού σπηλαίων, που βρίσκεται μόνο στη Σομαλία, έχει χάσει ένα αρχαίο σύστημα επισκευής DNA. Αυτό το σύστημα επισκευής DNA, που βρίσκεται σε οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των βακτηριδίων, των μυκήτων, των φυτών και των περισσότερων άλλων ζώων, αξιοποιεί την ενέργεια από το ορατό φως για την αποκατάσταση της βλάβης του DNA που προκαλείται από το υπεριώδες (UV) φως.

Τα ευρήματα που αναφέρθηκαν στο περιοδικό Current Biology σήμερα είναι εντυπωσιακά εν μέρει, επειδή μόνο στα “πλακούντα” θηλαστικά, και στους ανθρώπους γνωρίζαμε μέχρι πρότινος, ότι στερούνται αυτού του συστήματος.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ανακάλυψη υποστηρίζει τη θεωρία «νυχτερινής συμφόρησης», η οποία θεωρεί ότι οι πρόγονοι των σύγχρονων θηλαστικών ζούσαν σε υπόγεια ή σε αποκλειστικά νυχτερινούς χώρους ως στρατηγική για να αποφευχθεί η κατανάλωσή τους από τους δεινόσαυρους.

“Έχουμε αποκαλύψει σε ένα είδος τυφλού ψαριού σπηλαίων, την απώλεια ενός αρχαίου συστήματος επισκευής DNA που είναι εξαιρετικά διατηρημένο”, λέει ο Nicholas Foulkes από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης, Γερμανία.

“Περιέργως, τα μόνα ζώα τα οποία μέχρι τότε ήταν γνωστό ότι δεν είχαν επισκευάσει το φωτοενεργοποιητικό DNA είναι θηλαστικά πλακούντα. Επομένως, αυτό που βλέπουμε σε αυτό το είδος του σπηλαίου μπορεί να είναι τα πρώτα στάδια μιας διαδικασίας που συνέβη προηγουμένως στους προγόνους μας στη Μεσοζωική εποχή”.

Τα ψάρια σπηλαίου, που είναι γνωστά ως Phreatichthys andruzzii έχουν ζήσει χωρίς έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία ή ορατό φως από τον ήλιο για περισσότερο από 3 εκατομμύρια χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο P. andruzzii φέρει μεταλλάξεις που διαταράσσουν τη λειτουργία των βασικών γονιδίων επισκευής DNA. Επίσης στερείται ενός ρυθμιστικού στοιχείου ενισχυτή, το οποίο συντονίζει και ενισχύει την επισκευή του DNA σε απόκριση του ηλιακού φωτός σε άλλα είδη, μετατρέποντας τα άλλα γονίδια “σε”.

Τα ευρήματα προσθέτουν επιπλέον στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα σύγχρονα θηλαστικά κάποτε ζούσαν στο σκοτάδι.

Διαφήμιση