Αρχική Πολιτισμός Έκθεση έργων Αβοριγίνων και παρουσίαση βιβλίων του Δ.Τζουμάκα

Έκθεση έργων Αβοριγίνων και παρουσίαση βιβλίων του Δ.Τζουμάκα

0
tzoumakas
Διαφήμιση

Μία τριπλή εκδήλωση, με πρωτοποριακή έκθεση έργων ζωγραφικής ιθαγενών καλλιτεχνών της Αυστραλίας, μαζί με την παρουσίαση δύο βιβλίων του συγγραφέα Δημήτρη Τζουμάκα, που έζησε επί πολύ στη μακρινή ήπειρο, εγκαινιάζεται στην Γκαλερί Ηώς, Χέυδεν αρ. 38, πλ. Βικτωρίας στις 21 Οκτωβρίου 2018 ημέρα Κυριακή και ώρα 7 μ.μ.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους φαίνεται ότι ο αρχαιότερος ανθρώπινος πολιτισμός αναπτύχθηκε στην Αυστραλία. Γνωστοί και ως Αβορίγινες ή Αμπορίτζινις, οι Ιθαγενείς της Αυστραλίας ξεπροβάλλουν από τα βάθη των αιώνων φέροντας μαζί τους τελετουργικά, δοξασίες και μια κοσμολογία που αντιπροσωπεύει τη βαθύτερη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας.Οι ιθαγενείς της Αυστραλίας συλλαμβάνουν νοήματα, και επινοούν τρόπους ζωής σχεδιάζοντας στην άμμο και χαράσσοντας στα δέντρα και στους βράχους. Ο τρόπος που ζωγραφίζουν ακόμη και σήμερα οι αμπορίτζινες μένει απαράλλακτος εδώ και 40.000 χρόνια. Κάθε πίνακας αφηγείται μια ιστορία, ένα όνειρο αρμονίας με τη Φύση, για επιβίωση χωρίς καταστροφή. Η γκάμα των χρωμάτων είναι πλούσια και διακοσμητική, όπως και η γλώσσα των συμβόλων τους που είναι πολύ κοντά στη σύγχρονη μινιμαλιστική αντίληψη. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι βλέποντας αυτούς τους πίνακες -που μοιάζουν κάποτε εμπνευσμένοι από ακτινογραφίες…-νιώθεις να σε διαπερνά μια ισχυρή ενέργεια.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ

Τα βιβλία που θα παρουσιαστούν είναι το «Μεταναστευτικός Λόγος και αουτσάιντερ Πολιτισμός» (Κείμενα δημοσιευμένα σε εφημερίδες της Αυστραλίας που κλείνουν περισσότερο το μάτι στη λογοτεχνία παρά στη δημοσιογραφία, στην κοινωνία παρά στην πολιτική) και το «Nicolas Calas: Ο Ερμαφρόδιτος στον Κήπο των Γραμμάτων», εκδόσεις Ηρόδοτος, που αποτελεί τη διδακτορική διατριβή του Δ. Τζουμάκα.

Ομιλητές ο ποιητής Γ. Βέης με εμπειρία από τον ίδιο χώρο και ο εκδότης του περιοδικού Μανδραγόρα δρ. Κων.Κρεμμύδας. Προλογίζουν ο Γιώργος Φλωρεντής Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Επικοινωνιών και Ενημέρωσης, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας, ο πρόεδρος της Ένωσης συντακτών περιοδικού Τύπου Θέμης Μπερεδήμας. Συντονίζει ο ποιητής Κωνσταντίνος Μπούρας.

Η είσοδος είναι δωρεάν και θα υπάρχει μπουφές με αυστραλέζικο κρασί.
-Δύο λόγια για τον Calas: O Νικόλαος Κάλας (Λωζάννη 1907-Νέα Υόρκη 1988) υπήρξε ένα από τα ζωντανότερα κύτταρα της ελληνικής διανόησης την περίοδο 1929-38, από τα πιο ελεύθερα και ενοχλητικά. Είναι ο πρώτος που τύπωσε ποιήματα εν Ελλάδι με σουρεαλιστικό προσανατολισμό (1933).

Είναι ο πρώτος Έλλην θεωρητικός του υπερρεαλισμού που έγραψε βιβλίο για το θέμα αυτό στα γαλλικά με τίτλο Εστίες Πυρκαγιάς (Foyers d’Incendie Παρίσι 1938), κερδίζοντας έτσι επάξια μια θέση στο πάνθεον των Γάλλων υπερρεαλιστών. Είναι ο πρώτος που μετέφρασε στην Ελλάδα Αραγκόν, Έλιοτ (μαζί με τον Παπατσώνη) και Edgar Lee Masters. Υπήρξε πρωτοπόρος, όχι μόνο στην ποίηση αλλά και στις κριτικές μελέτες (όπου διαπιστώνουμε όχι μόνο την αμηχανία των κριτικών, αλλά και τη ζηλοφθονία για το έργο του, απόδειξη ο απίστευτος λίβελλος του κριτικού Ανδρέα Καραντώνη στο περιοδικό Ιδέα το 1933).

Είναι από τους λίγους που υποστήριξαν αμέσως και ανεπιφύλακτα τον Καβάφη, ενώ είδε με αυστηρό κριτικό μάτι τον Παλαμά που μεσουρανούσε. Είναι από τους πρώτους που μίλησε για τη σημασία του κινηματογράφου. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και η μετέπειτα πορεία του ως τεχνοκριτικού της Ν. Υόρκης όπου παρακολούθησε κι εξήγησε επαρκέστατα τα νέα ρεύματα στις οπτικές τέχνες, αποκτώντας κύρος αυθεντίας στους καλλιτεχνικούς κύκλους των ΗΠΑ.

Ο Δημήτρης Τζουμάκας γεννήθηκε στην Αθήνα. Εργάστηκε σε εφημερίδες και σε πανεπιστήμια του Σύδνεϋ και διετέλεσε διευθυντής στη δημοσιογραφική Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης (πρώην Υπουργείο Τύπου) από την οποία πρότινος αφυπηρέτησε. Είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Σύδνεϋ και τα βιβλία του Χαρούμενο Σύδνεϋ και η Γυναίκα με τ΄αγκάθια στο Λαιμό έχουν βραβευτεί από το Υπουργείο Πολιτισμού της Αυστραλίας. To βιβλίο του για τον Κάλας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηρόδοτος (Μαντζάρου 9, Αθήνα 10672)

Διαφήμιση