Αρχική Επιχειρείν Προχωρούν τα δίκτυα σύνδεσης με Σκόπια

Προχωρούν τα δίκτυα σύνδεσης με Σκόπια

0
w17 144934GREECEFYROMFLAGS
Διαφήμιση

Ταχεία σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέσει πΓΔΜ – Ελλάδα από την πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι) ως τα ελληνικά σύνορα, με σκοπό να φέρει πιο κοντά την Περιφέρεια Πελαγονίας με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, μετά τις εντατικές εργασίες των τελευταίων πέντε μηνών, σύμφωνα τουλάχιστον με τα ΜΜΕ της γείτονα.

Κατά τους τελευταίους πέντε μήνες έχει κατασκευαστεί το μεγαλύτερο τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής, συνολικού μήκους 17 χιλιομέτρων (ανακατασκευή των σιδηροτροχιών και χαλικόστρωση).

Η γραμμή ξεκίνησε να κατασκευάζεται πριν δυόμιση έτη από βουλγαρική κοινοπραξία που είχε επιλεγεί ως κύριος ανάδοχος. Ωστόσο, οι εργασίες σταμάτησαν λόγω προβλημάτων στις πληρωμές των υπεργολάβων. Μετά την προκήρυξη νέου διαγωνισμού ανέλαβε την κατασκευή η αυστριακή εταιρεία “Strabag“.

Πρόκειται για ένα έργο ύψους 17,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 6 εκατ. ευρώ προέρχονται από ευρωπαϊκά κεφάλαια (ΙΡΑ) και 11 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της πΓΔΜ. Με την ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται ότι θα μειωθούν τα κόστη και ο χρόνος μεταφοράς κατά 30%.

Εξάλλου. η ελληνική αεροπορική εταιρεία “AEGEAN” θα ξεκινήσει εκ νέου πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων από την 1 η Νοεμβρίου μετά από πάνω από μία δεκαετία διακοπής της αεροπορικής σύνδεσης (η τελευταία πτήση ανάμεσα στις δύο πόλεις ήταν το 2007). Σύμφωνα με ανακοίνωσή της εταιρείας, οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, με αεροπλάνα της «Olympic Air».

Διαφήμιση