Αρχική Ενέργεια Προχωρούν συνέργειες στην Αν. Μεσόγειο με άξονα την Ενέργεια

Προχωρούν συνέργειες στην Αν. Μεσόγειο με άξονα την Ενέργεια

0
Greece Cyprus and Israel e1454060661697
Διαφήμιση

Τη αναβάθμιση του Ισραήλ από το 2019 σε ένα περιφερειακό ενεργειακό «παίκτη», και λίγα χρόνια αργότερα σε εξαγωγέα φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσα από μεγάλα ενεργειακά σχέδια και συνέργειες με χώρες όπως η Αίγυπτος, αποτυπώνουν ισραηλινά ΜΜΕ. Επιβεβαιώνουν, έτσι, απόλυτα, προηγούμενα ρεπορτάζ του ecozen, και ταυτόχρονα δείχνουν το δρόμο που μπορούν να ακολουθήσουν και άλλα κράτη  της ευρύτερης περιοχής, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Π..χ. η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» παραπέμπει στον αγωγό που κατασκευάζει η κρατική εταιρία φυσικού αερίου του Ισραήλ προς την Ιορδανία, και τις σχεδιαζόμενες αντίστοιχες εξαγωγές προς Αίγυπτο, ως βήματα προς την τέτοια κατεύθυνση.

EastMed

Επιπλέον, τα ισραηλινά κάνουν εκτενή αναφορά και στον σχεδιαζόμενο, μήκους 2.100 χιλιομέτρων υποθαλάσσιο αγωγό EastMed, που θα διοχετεύει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα Κύπρου και Ισραήλ, μέσω Ελλάδας, στην Ιταλία, γράφοντας ότι ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να υπογραφή η τελική συμφωνία υλοποίησης του αγωγού.

Το όλο έργο υπολογίζεται να κοστίσει 7 δισ. δολάρια και ο αγωγός να μεταφέρει 20 δοσ. κ.μ. αερίου ετησίως.

Στο μεταξύ, η αιγυπτιακή πλευρά αποφάσισε να κάνει ένα ακόμα βήμα παραπέρα στην ανάδειξη αυτού του περιφερειακού σχήματος ενεργειακής συνεργασίας, καθώς η αμερικάνικη Noble Energy, η ισραηλινή Delek Drilling και η αιγυπτιακή East Gas Company αποφάσισαν να αποκτήσουν από κοινού ένα 39% στον αγωγό EMG αντί 518 εκατ. δολαρίων. Αρχικά σχεδιαζόταν να εξάγει αιγυπτιακό φυσικό αέριο στο Ισραήλ, αλλά πλέον οι τρεις εταιρίες σχεδιάζουν να εξάγουν ισραηλινό αέριο από τα κοιτάσματα του Tamar και Leviathan στην Αίγυπτο.

Εχουν ήδη ένα πρώτο, 10ετές συμβόλαιο πωλήσουν ισραηλινό αέριο στην  αιγυπτιακή εταιρεία Dolphinus Holdings για χρήση από μεγάλους καταναλωτές, ελπίζουν, δε και σε επόμενα τέτοια συμβόλαια.

Σημειωτέον, η Αίγυπτος αν και η ίδια παραγωγός φυσικού αέριου, μέσα από κοιτάσματα όπως το γιγαντιαίο Zor έχει χαράξει πολιτική να εισάγει ισραηλινό και κυπριακό αέριο και να το επανεξάγει η ίδια, αναβαθμιζόμενη ακόμα περισσότερο η ίδια γεωστρατηγικά, όχι μόνο ως παραγωγός, αλλά συνολικά ως ενεργειακός κόμβος πολλαπλών λειοτυργιών και υπηρεσιών.

Επιβεβαίωση του ecozen

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ουσιαστικά τα ισραηλινά δημοσιεύματα επιβεβαιώνουν πλήρως ρεπορτάζ του ecozen.gr (https://ecozen.gr/2018/08/energia-chtizi-gefyres-filias-ke-synergasias-stin-anatoliki-mesogio/) που με τίτλο «Η Ενέργεια χτίζει γέφυρες φιλίας και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο» ήδη από τις 14 Αυγούστου έγραφε, επικαλούμενο ελληνικές διπλωματικές πηγές στο Κάιρο:

«Σε εργαλείο σύσφιξης των διακρατικών σχέσεων εξελίσσεται η Ενέργεια στην πολύπαθη Ανατολική Μεσόγειο χτίζοντας γέφυρες φιλίας και συνεργασίας». Επίσης ότι «στις αρχές του 2019 θα ξεκινήσουν οι εισαγωγές στην Αίγυπτο φυσικού αερίου από το Ισραήλ, κάτι που θα φαινόταν αδιανόητο μερικά χρόνια πριν, λόγω της τεταμένης σχέσης που είχαν οι δυο χώρες στο παρελθόν, και οι οποίες τις είχε οδηγήσει μέχρι και σε πόλεμο». Ακόμα ότι «οι εισαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ από τον αιγυπτιακό όμιλο Dolphinus Holdings εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν εντός του πρώτου τριμήνου του 2019, ενώ στη συνέχεια θα αυξηθούν σταδιακά για να φθάσουν τη μέγιστη δυναμικότητά τους περί το Σεπτέμβριο του 2019».

Το ecozen τόνιζε ήδη από τότε ότι «τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο της στρατηγικής της αιγυπτιακής κυβέρνησης να καταστεί η χώρα περιφερειακός διαμετακομιστικός κόμβος για το αέριο, οι εταίροι των ισραηλινών κοιτασμάτων Tamar και Leviathan, ισραηλινή Delek Drilling και αμερικανική Noble Energy, υπέγραψαν δύο συμφωνίες για την πώληση αερίου στην εταιρεία Dolphinus Holdings της Αιγύπτου. Με βάση τις εν λόγω συμφωνίες, οι οποίες έλαβαν την έγκριση του αιγυπτιακού Υπουργείου Πετρελαίου, η Dolphinus πρόκειται να εισάγει φυσικό αέριο από το Ισραήλ, αξίας $15 δισ. σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας».

Διαφήμιση