Αρχική Επιστήμη Τα παιδιά με εξωσωματική γονιμοποίηση κινδυνεύουν από υψηλή αρτηριακή πίεση

Τα παιδιά με εξωσωματική γονιμοποίηση κινδυνεύουν από υψηλή αρτηριακή πίεση

0
BABY 1
Διαφήμιση

Τα παιδιά που γεννιούνται μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι έξι φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν υψηλή αρτηριακή πίεση από τα παιδιά που έχουν συλληφθεί φυσικά, θέτοντάς τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σε μια μελέτη 96 νέων, ερευνητές στην Ελβετία βρήκαν ότι ένας στους επτά έφηβους που γεννήθηκε μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είχε κλινικά υψηλή αρτηριακή πίεση έως την ηλικία των 16 ετών, σε σύγκριση με μόλις 2,3% των γεννηθέντων φυσιολογικά.

Περίπου 20.000 μωρά γεννιούνται μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης στη Βρετανία κάθε χρόνο. Αλλά το παλαιότερο μωρό της δοκιμαστικής σωλήνας – η Louise Brown – είναι μόλις 40 ετών, οπότε οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της θεραπείας γονιμότητας είναι ακόμα άγνωστες.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι τα αποτελέσματα έδειξαν «σοβαρές ενδείξεις ανησυχίας» ότι οι νεαροί εξωσωματικής γονιμοποίησης είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

“Η αυξημένη επικράτηση της αρτηριακής υπέρτασης στους συμμετέχοντες (IVF) είναι αυτό που ασχολείται περισσότερο”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Emrush Rexhaj, διευθυντής της αρτηριακής υπέρτασης και της υψομετρικής ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βέρνης.

«Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μεταβάλλει τα αιμοφόρα αγγεία στα παιδιά, αλλά οι μακροχρόνιες συνέπειες δεν ήταν γνωστές. Τώρα γνωρίζουμε ότι αυτό θέτει τα παιδιά σε έξι φορές υψηλότερο ποσοστό υπέρτασης από τα παιδιά που γεννήθηκαν φυσιολογικά».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι όλοι οι έφηβοι της IVF στη μελέτη είχαν μέση υψηλότερη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση – 119/71 mmHg έναντι 115/69, αντίστοιχα – το μέτρο της πίεσης της καρδιάς μεταξύ των κτύπων.

Οι ερευνητές είχαν παρακολουθήσει τους ίδιους νέους πέντε χρόνια πριν και δεν βρήκαν διαφορά στην αρτηριακή πίεση. “Χρειάστηκαν μόνο πέντε χρόνια για να δείξουν διαφορές στην αρτηριακή πίεση του αίματος”, πρόσθεσε ο Δρ Rexhaj.

“Πρόκειται για έναν ταχέως αυξανόμενο πληθυσμό και προφανώς υγιή παιδιά παρουσιάζουν σοβαρά σημάδια ανησυχίας για τον πρώιμο καρδιαγγειακό κίνδυνο, ειδικά όταν πρόκειται για αρτηριακή υπέρταση”.

Σε ένα συνοδευτικό δημοσίευμα στην Εφημερίδα του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, ο Larry Weinrauch, από το νοσοκομείο Mount Auburn, δήλωσε ότι το πρόβλημα μπορεί να είναι ακόμη χειρότερο επειδή τα παιδιά που γεννήθηκαν ως αποτέλεσμα πολλαπλής γέννησης ή των οποίων οι μητέρες υπέφεραν προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη αποκλείστηκαν από τη μελέτη.

«Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση στην ανάπτυξη της αυξημένης αρτηριακής πίεσης μεταξύ των παιδιών που σχεδιάζονται μέσω της ART για την εφαρμογή των πρώιμων τροποποιήσεων που βασίζονται στον τρόπο ζωής και, εάν είναι απαραίτητο, της φαρμακοθεραπείας», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο καθηγητής Alastair Sutcliffe, από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, δήλωσε ότι η θεραπεία της γονιμότητας μπορεί να μην είναι ευθύνη για αυξημένη υψηλή αρτηριακή πίεση: «Οι νεαροί ενήλικες που μετρήθηκαν δεν ήταν αντιπροσωπευτικοί της αρχικής ομάδας που μελετήθηκε όταν ήταν μικρότεροι ως παιδιά. από μία μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

Ωστόσο, άλλοι προειδοποίησαν ότι η μελέτη έδειξε ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Ο καθηγητής Tom Fleming, Ομότιμος Καθηγητής στην Αναπτυξιακή Βιολογία του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, δήλωσε: Επειδή η εξωσωματική γονιμοποίηση ως κλινική θεραπεία για την υπογονιμότητα υπήρξε μόνο για 40 χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος των παιδιών που γεννήθηκαν δεν έφθασαν ακόμα στην ενηλικίωση και στη μεσαία ηλικία, έτσι ώστε να υπάρχουν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία τα επόμενα χρόνια.

 

Διαφήμιση