Αρχική Υγεία - Διατροφή Όλα τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης

Όλα τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης

0
εμβόλιο
Διαφήμιση

Όλα τα παιδιά ηλικίας 6 μηνών και άνω θα πρέπει να έχουν πυροβολισμό με γρίπη, λέει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP).

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο του παιδιού από σοβαρές ασθένειες και θάνατο που σχετίζεται με τη γρίπη, σύμφωνα με τη δήλωση πολιτικής που δημοσιεύθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Pediatrics.

“Ο ιός της γρίπης είναι κοινός – και απρόβλεπτος, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές ακόμα και σε υγιή παιδιά”, δήλωσε ο Δρ Flor Munoz της επιτροπής AAP για τις λοιμώδεις νόσους. «Το να είσαι ανοσοποιημένος μειώνει τον κίνδυνο να νοσηλευτεί ένα παιδί λόγω γρίπης».

Η εποχή της γρίπης 2017-2018 ήταν μία από τις πιο σοβαρές, σύμφωνα με τα Κέντρα των ΗΠΑ για τον έλεγχο και την πρόληψη ασθενειών.

Στις 18 Αυγούστου 2018, χιλιάδες παιδιά από τις ΗΠΑ νοσηλεύθηκαν και 179 παιδιά έχασαν τη ζωή τους από αιτίες που σχετίζονται με τη γρίπη. Περίπου το 80% των παιδιών που πέθαναν δεν είχαν πυροβολισμό γρίπης, σύμφωνα με το CDC.

Οι παιδίατροι πρέπει να προσφέρουν ενέσεις εμβολίων γρίπης σε όλα τα παιδιά ηλικίας 6 μηνών και άνω, μόλις αυτά γίνουν διαθέσιμα, κατά προτίμηση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με το AAP.

Η έγχυση είναι η καλύτερη επιλογή, διότι έχει προσφέρει την πιο συνεκτική προστασία έναντι όλων των στελεχών του ιού της γρίπης τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το AAP.

Το εμβόλιο ρινικού ψεκασμού ήταν λιγότερο αποτελεσματικό στις τελευταίες περιόδους της γρίπης. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί για παιδιά που διαφορετικά δεν λαμβάνουν εμβόλιο γρίπης, εφόσον είναι ηλικίας 2 ετών και άνω, είναι υγιή και δεν έχουν υποκείμενη ιατρική κατάσταση, δήλωσε ο AAP.

Για παράδειγμα, το ρινικό σπρέι θα ήταν κατάλληλο εάν ένα παιδί αρνείται μια ένεση ή εάν ένα γραφείο του γιατρού εξαντληθεί με πλάσματα γρίπης.

Ο αριθμός των δόσεων του εμβολίου γρίπης εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και το ιστορικό του εμβολίου. Τα παιδιά μεταξύ 6 μηνών και 8 ετών χρειάζονται δύο δόσεις την πρώτη φορά που εμβολιάζονται κατά της γρίπης. Τα παιδιά ηλικίας 9 ετών και άνω χρειάζονται μόνο μία δόση, ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού τους, ανέφερε το AAP.

Τα παιδιά με αλλεργία στα αυγά μπορούν να λάβουν εμβόλιο γρίπης με τις ίδιες προφυλάξεις που εξετάζονται για οποιοδήποτε εμβόλιο. Στις έγκυες γυναίκες μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο γρίπης με ένεση.

Διαφήμιση