Αρχική Καταστροφές Σουηδία: Δραματική μείωση παραγωγής δημητριακών ελέω κλιματικής αλλαγής

Σουηδία: Δραματική μείωση παραγωγής δημητριακών ελέω κλιματικής αλλαγής

0
Κλιματική Αλλαγή
Διαφήμιση

Τις σοβαρές επιπτώσεις του πρόσφατου κύματος καύσωνα στην σουηδική παραγωγή δημητριακών, αποτυπώνει ανακοίνωση της αρμόδιας σουηδικής υπηρεσίας ‘‘Swedish Board of Agriculture”.

Αναδεικνύονται, έτσι, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα όχι μόνο στην υπόθεση της πρόκλησης φυσικών καταστροφών, αλλά και για την επάρκεια στην παραγωγή και τη διατροφή του πληθυσμού.

Η μείωση παραγωγής…

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι αρμόδια Σουηδοί παράγοντες, λόγω του ασυνήθιστα υψηλού και παρατεταμένου κύματος καύσωνα που χτύπησε τη χώρα από τα μέσα Ιουλίου έως και τα μέσα Αυγούστου, καθώς και της έλλειψης βροχοπτώσεων από τις αρχές Μαϊου, αναμένεται δραματική μείωση της παραγωγής δημητριακών – σιτάρι, κριθάρι και βρώμη – κατά περίπου 30% σε σχέση με το 2017 και 25% σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία.

…φέρνει αύξηση τιμών

Ενα πρώτο αποτέλεσμα, όπως το αναμένουν να εκδηλωθεί άμεσα, είναι ότιι, θα υπάρξει αύξηση της μελλοντικής τιμής πώλησής τους, χωρίς, ωστόσο, ακόμη να μπορεί να διευκρινισθεί το ύψος της.

Επιπτώσεις για Ελλάδα

Προσώρας, τα τέτοια πλήγματα στην σουηδική παραγωγή δεν φαίνεται να έχουν κάποιες συνέπειες για την Ελλάδα.

Οπως προκύπτει, άλλωστε, από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το 2017, δεν υπήρξαν εισαγωγές από τη Σουηδία στην Ελλάδα για κανένα από τα ανωτέρω προϊόντα (σιτάρι, κριθάρι και βρώμη).

Στο Σιτάρι οι κυριότερες εισαγωγές στην Ελλάδα είναι από Βουλγαρία, Ουγγαρία, Μολδαβία και Γαλλία.

Στο Κριθάρι από Βουλγαρία, Μολδαβία και Ουκρανία.

Και στη Βρώμη από Ιταλία και Βουλγαρία.

Ωστόσο κανείς δεν ξέρει τι επιπτώσεις θα έχει στη συνέχεια η καταστροφή του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή και σε αυτό το ζήτημα.

Διαφήμιση