Αρχική Επιλεγμένα Ο αλτρουισμός μάλλον έχει… εγκεφαλική προέλευση – Τι έδειξαν πειράματα σε μωρά

Ο αλτρουισμός μάλλον έχει… εγκεφαλική προέλευση – Τι έδειξαν πειράματα σε μωρά

0
αλτρουισμός

H ανταπόκρισή μας στο να βλέπουμε άλλους που βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου, εξηγεί τη διακύμανση της συμπεριφοράς μας που έχει προέλευση από την αρχή της ανάπτυξης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Biology από τον Tobias Grossmann του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και τους συνεργάτες του.

Η αλτρουιστική συμπεριφορά, όπως η βοήθεια ενός άγνωστου ατόμου σε ανάγκη, θεωρείται βασικό χαρακτηριστικό της συνεργασίας στις ανθρώπινες κοινωνίες.

Ωστόσο, η τάση μας να συμμετέχουμε σε αλτρουιστικές πράξεις ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ατόμων, που κυμαίνονται από εξαιρετικά αλτρουιστές δωρητές νεφρών έως πολύ… αντικοινωνικούς ψυχοπαθείς.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μεγαλύτερη ευαισθησία στα φοβισμένα πρόσωπα συνδέεται με τα αυξημένα επίπεδα κοινωνικής συμπεριφοράς, τα οποία μπορούν να παρατηρηθούν ήδη στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Η εξέταση της ανταπόκρισης στα φοβερά πρόσωπα και η μεταβλητότητά της από την αρχή της ανθρώπινης ανάπτυξης αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να ρίξει φως στους πρόδρομους της αλτρουιστικής συμπεριφοράς.

Για να αντιμετωπίσει αυτή την ερώτηση, ο Grossmann και οι συνάδελφοί του παρακολούθησαν τις κινήσεις των ματιών για να εξετάσουν κατά πόσο οι προσεκτικές αντιδράσεις στο φόβο σε άλλους ηλικίας επτά μηνών προβλέπουν αλτρουιστική συμπεριφορά σε ηλικία 14 μηνών.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η αλτρουιστική συμπεριφορά στο νεογέννητο προβλεπόταν από την προσοχή των βρεφών στα φοβισμένα πρόσωπα αλλά όχι στα χαρούμενα ή θυμωμένα πρόσωπα.

Επιπλέον, η προσεκτική προκατάληψη των βρεφών σε φοβισμένα πρόσωπα και η αλτρουιστική συμπεριφορά τους προέβλεπε ανταπόκριση του εγκεφάλου στον προμετωπιαίο φλοιό που μετρήθηκε μέσω της λειτουργικής φασματοσκοπίας και υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα ευρήματα δείχνουν ότι, από την αρχή της ανάπτυξής του, η μεταβλητότητα της αλτρουιστικής συμπεριφοράς συνδέεται με την ανταπόκρισή μας να βλέπουμε άλλους που βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου και τις εγκεφαλικές διεργασίες που εμπλέκονται στον έλεγχο προσοχής.

Αυτά τα ευρήματα προωθούν με κριτικό πνεύμα την κατανόησή μας για την εμφάνιση του αλτρουισμού στους ανθρώπους, αναγνωρίζοντας την ανταπόκριση στο φόβο σε άλλους ως πρόωρο χαρακτηριστικό που συμβάλλει στη μεταβλητότητα της προκοινωνικής συμπεριφοράς.

“Τα αποτελέσματά μας ευθυγραμμίζονται με την ιδέα ότι υπάρχει μια συνεχής προδιάθεση, κατά την οποία τα άτομα διαφέρουν ως προς την τάση τους να εμφανίζουν ευαίσθητες αντιδράσεις στις δυσκολίες των άλλων και να παρακινούνται στην κοινωνική δράση”, δήλωσε ο Grossmann. «Αυτή η μελέτη παρέχει νέες ιδέες για τη φύση του ανθρώπινου αλτρουισμού, αποκαλύπτοντας την αναπτυξιακή και εγκεφαλική προέλευσή του»

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here