Αρχική Καταστροφές Επέλαση του «Ξενοφώντα» στην Ελλάδα – Ξερίζωσε δέντρα, παρέσυρε κάδους σκουπιδιών

Επέλαση του «Ξενοφώντα» στην Ελλάδα – Ξερίζωσε δέντρα, παρέσυρε κάδους σκουπιδιών

0
Ξενοφώντα
Διαφήμιση

Με χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις άνεμοι ήρθε και στην Ελλάδα ο «Ξενοφών», η πρώτη κακοκαιρία του φετινού φθινοπώρου, προκαλώντας  τα πρώτα προβλήματα σε Θεσσαλονίκη και Χαλκίδα, ενώ αναμένεται να πλήξει και άλλες περιοχές της χώρας.

Στη Θεσσαλονίκη δέντρα ξεριζώθηκαν τα οποία καταπλάκωσαν αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση της πυροσβεστικής σε περισσότερες από δέκα περιπτώσεις, ενώ στη Χαλκίδα οι θυελλώδης άνεμοι παρέσυραν πινακίδες, καρέκλες, ακόμα και κάδους σκουπιδιών προκαλώντας ζημιές σε οχήματα και καταστήματα.

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας πάνω από τα 1.800 μέτρα υψόμετρο περίπου. Σε ισχύ παρέμενε το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνταν χθες τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων. Κλειστή είναι η γραμμή Πέραμα-Παλούκια, Αρκίτσα-Αιδηψός, Ρίο-Αντίρριο, Πρίνος-Καβάλα και Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη.

Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή-Θάσος, ενώ από το Βόλο για τις Σποράδες τα δρομολόγια γίνονταν μόνο με πλοία συμβατικού τύπου.

Οι θυελλώδεις άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν και σήμερα δημιουργώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ενώ οι βροχοπτώσεις αναμένεται αύριο να έχουν πιο γενικευμένο χαρακτήρα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησο) και στα νότια νησιωτικά τμήματα (Κυκλάδες – Κρήτη).

Ο  «Ξενοφών», ο ισχυρός αντικυκλώνας, ο οποίος ονομάστηκε έτσι από την μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και σε συνδυασμό με ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο θα δημιουργήσει τις συνθήκες για μια σημαντική ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο, φθάνοντας τοπικά έως 9 Μποφόρ.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η κακοκαιρία αναμένεται να είναι ισχυρή και με απότομες διακυμάνσεις, καθώς από το βράδυ σήμερα θα σημειωθεί απότομη πτώση της θερμοκρασίας έως και 15 βαθμούς Κελσίου, με ισχυρούς ανέμους που θα φθάνουν τα 9 μποφόρ και έντονες βροχές.

Αίσθηση επίσης προκαλεί η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου στο facebook ο οποίος κάνει λόγο για Μεσογειακό κυκλώνα. Ειδικότερα τονίζει πως: «Συνεχίζουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να θέλουν τον σχηματισμό ενός βαθέος βαρομετρικού χαμηλού στα ανοιχτά του Ιονίου από την ερχόμενη Παρασκευή «βγάζοντας και μάτι” στο κέντρο του!

«Είναι πολύ νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα στο αν αυτό το σύστημα θα μετατραπεί τελικά σε Μεσογειακό Κυκλώνα ή όχι και ποια θα είναι η τελική του πορεία! Καλό θα είναι πάντως οι κάτοικοι του Ιονίου, της δυτικής Στερεάς και κυρίως της Πελοποννήσου να ενημερώνονται τακτικά από τα δελτία καιρού των επομένων ημερών».

Την Τετάρτη και Πέμπτη θυελλώδεις άνεμοι θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά. Παράλληλα, στο Αιγαίο θα σημειωθεί ένταση των ανέμων από 9 έως 10 μποφόρ. Ασυνήθιστες για την εποχή θερμοκρασίας θα σημειωθούν σε όλη την χώρα ενώ την Πέμπτη  βροχές και κατά το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες θα υπάρξουν κατά τόπους ισχυρές στο νότιο Ιόνιο, την νότια Πελοπόννησο και την δυτική Κρήτη.

Από την Παρασκευή τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην υπόλοιπο κεντρική και νότια χώρα, ενώ για το Σαββατοκύριακο ο καιρός προβλέπεται άστατος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

 

Πηγή: meteohnms

Διαφήμιση