Αρχική Επιστήμη Μελέτη αποκαλύπτει επικοινωνία μεταξύ οργάνων και ιστούς που ρυθμίζουν την ενέργεια του...

Μελέτη αποκαλύπτει επικοινωνία μεταξύ οργάνων και ιστούς που ρυθμίζουν την ενέργεια του σώματος

0
επικοινωνία μεταξύ οργάνων
Διαφήμιση

Μια διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Irvine, έχει εντοπίσει ένα σύστημα των δικτύων επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ των οργάνων και των ιστών που ρυθμίζουν το μεταβολισμό.

Τα ευρήματα από τη μελέτη τους παρέχουν για πρώτη φορά έναν λεπτομερή “άτλαντα” που απεικονίζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα δημιουργεί και χρησιμοποιεί ενέργεια και πώς οι ανισορροπίες στα δίκτυα μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική υγεία.

Δημοσιεύθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Cell, η έρευνα και αποκαλύπτει τον εξαιρετικά συντονισμένο μεταβολισμό πολλαπλών ιστών που υποκρύπτει τους κιρκαδικούς ρυθμούς του σώματος και εξετάζει πώς οι διαταραχές σε αυτούς τους ρυθμούς – όπως αυτές που προκαλούνται από διατροφές υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά – προκαλούν κακή ευθυγράμμιση μεταξύ των ρολογιών του δικτύου και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, η οποία έχει συνδεθεί με μεγάλες ασθένειες και μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Paolo Sassone-Corsi, Donald Bren καθηγητής Βιολογικής Χημείας στη Σχολή Ιατρικής της UCI, έδειξε για πρώτη φορά τη σχέση του μεταβολισμού του κιρκαδικού ρυθμού πριν από περίπου 10 χρόνια, εντοπίζοντας τις μεταβολικές οδούς μέσω των οποίων οι κιρκαδικές πρωτεΐνες αντιλαμβάνονται τα επίπεδα ενέργειας στα κύτταρα.

“Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα σύνθετο, όμορφα ολοκληρωμένο σύστημα που λειτουργεί με βέλτιστη απόδοση όταν τα δίκτυα βρίσκονται σε ισορροπία”, δήλωσε ο Sassone-Corsi, διευθυντής του Κέντρου Επιδημιολογίας και Μεταβολισμού της UCI. «Όταν το σύστημα αυτό διαταραχθεί λόγω κακής ευθυγράμμισης μεταξύ οργάνων, το σώμα θα λειτουργήσει σε επίπεδο λιγότερο από το βέλτιστο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες. Παρουσιάζουμε έναν χάρτη που απεικονίζει τον τρόπο επίτευξης της καλύτερης δυνατής υγείας με σωστή ισορροπία και ομοιόσταση.”

Οι ερευνητές εξέτασαν μια ποικιλία γενετικών ρολογιών, που κυμαίνονται από εκείνα του ορού αίματος, του ήπατος και του μυός μέχρι εκείνα στον προμετωπιαίο φλοιό και στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, καθώς και στο καστανό και λευκό σωματικό λίπος. Ο προκύπτων Άτλας χαρτογραφεί τις συνδέσεις μεταξύ διαφόρων οργάνων και ιστών, οι οποίες μαζί συνθέτουν το αποκαλούμενο ρολόι σώματος που ρυθμίζει τα πρότυπα μεταβολικής δραστηριότητας ημέρας-νύχτας.

Η ομάδα εξέτασε έπειτα τις συνδέσεις για να δει πώς μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, σε ποντίκια, ανακατεύει τα καλά προσαρμοσμένα μεταβολικά σχήματα του σώματος και επαναβεβαιώνει την επικοινωνία και το συντονισμό μεταξύ των ρολογιών.

“Τα αποτελέσματα της διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά δίνουν την ένδειξη  ότι οι εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να διαταράξουν το συντονισμένο μεταβολικό πρότυπο”, δήλωσε ο Sassone-Corsi, προσθέτοντας ότι με αυτόν τον άτλαντα, πληροφορίες από ένα όργανο ή ομάδα ιστών μπορούν να παρέχουν μια γενική κατανόηση των μεταβολικών παρατυπιών και ασθένειες που σχετίζονται με αυτές.

“Μπορούμε τώρα να δημιουργήσουμε μια προσέγγιση για την εξατομικευμένη ιατρική με βάση τον κιρκαδικό μεταβολισμό ενός ατόμου”, είπε. “Το μεταβολικό προφίλ είναι μια μέθοδος μεγάλων δεδομένων για τη βελτιστοποίηση της μεταβολικής υγείας.”

Η διεθνής ομάδα συνεργάστηκε με τη βιοϊατρική εταιρεία Metabolon σε αυτή την τρέχουσα έρευνα και θα συνεργαστούν σε μια ανθρώπινη μελέτη και περαιτέρω διερεύνηση των κιρκαδικών ελεγχόμενων μεταβολικών δικτύων σε άλλα όργανα και ομάδες ιστών.

Διαφήμιση