Αρχική Ενέργεια Με αιολικούς και ηλιακούς σταθμούς θα μετατρέψουν τη Σαχάρα σε πράσινη έρημο

Με αιολικούς και ηλιακούς σταθμούς θα μετατρέψουν τη Σαχάρα σε πράσινη έρημο

0
Σαχάρα
Διαφήμιση

Η εγκατάσταση τεράστιων πάρκων ανεμογεννητριών ή ηλιακών συλλεκτών στην έρημο της Σαχάρας θα μπορούσε να μετατρέψει τμήματα του άνυδρου τοπίου σε πράσινο τοπίο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες έχουν προβλέψει ότι οι μετατοπίσεις στο τοπικό περιβάλλον που θα προκληθούν από αυτές τις αλλαγές θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη βροχή στην έρημο και να βελτιώσουν τις συνθήκες σε ορισμένες από τις πιο αφιλόξενες περιοχές του κόσμου.

Συμφωνείται γενικά ότι η καθολική ανανεώσιμη ενέργεια θα είναι απαραίτητη για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα και την αποφυγή καταστροφικών κλιματικών αλλαγών.

Ωστόσο, όταν αναπτύσσονται στο είδος των τεράστιων κλιμάκων που απαιτούνται, αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι όταν εγκαθίστανται επαρκώς μεγάλες σειρές ανεμογεννητριών και ηλιακοί συλλέκτες, η παρουσία τους θα μπορούσε να αλλάξει την ανακλαστικότητα της γης και την κίνηση των ρευμάτων αέρα.

Τα αιολικά πάρκα αναμιγνύουν θερμότερο αέρα από ψηλά με χαμηλότερα ρεύματα ψύξης και οι ηλιακοί συλλέκτες εμποδίζουν την ανάκλαση του ηλιακού φωτός πίσω στην ατμόσφαιρα.

Αυτές οι επιπτώσεις έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το τοπικό κλίμα και καθώς η αλλαγή του κλίματος είναι το ίδιο πράγμα που πρέπει να αποφύγει η ανανεώσιμη ενέργεια, υπάρχει ανάγκη να κατανοηθούν οι συνέπειες αυτού του φαινομένου.

Ο Δρ Λι από το Πανεπιστήμιο του Illinoisκαι η ομάδα του χρησιμοποίησαν προσομοίωση για να προβλέψουν τον αντίκτυπο μαζικών έργων ανανεώσιμης ενέργειας στη Σαχάρα και στο γειτονικό Σαχέλ.

Κατ ‘αρχήν, ο χώρος αυτός θα ήταν ιδανικά τοποθετημένος για να φιλοξενήσει ένα τέτοιο έργο, καθώς είναι αραιοκατοικημένος και καλά τοποθετημένος για να παρέχει τις αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν εγκαθίστανται σε αρκετά μεγάλη κλίμακα, τόσο η αιολική όσο και η ηλιακή υποδομή θα προκαλούσαν περισσότερες βροχοπτώσεις και θα προωθούσαν την ανάπτυξη της βλάστησης στην έρημο.

Σε μια περιοχή που ήδη είναι εμφανείς οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη καθώς η έρημος της Σαχάρας εξαπλώνεται στις εύφορες περιοχές που την συνορεύουν, οι επιστήμονες λένε ότι το καθαρό αποτέλεσμα θα ήταν εκπληκτικά θετικό.

“Οι αυξήσεις των βροχοπτώσεων που προβλέπονται από το πρότυπό μας θα οδηγήσουν σε ουσιαστικές βελτιώσεις της γεωργίας με βροχή στην περιοχή και οι αυξήσεις της βλάστησης θα οδηγήσουν στην αύξηση της παραγωγής ζωικού κεφαλαίου”, δήλωσε ο Dr Safa Motesharrei, επιστήμονας συστημάτων του Πανεπιστημίου του Maryland.

“Η Σαχάρα, ο Σαχέλ και η Μέση Ανατολή περιλαμβάνουν μερικές από τις πιο ξηρές περιοχές στον κόσμο, ενώ βιώνουν μεγάλη αύξηση του πληθυσμού και της φτώχειας.

Μεγάλα έργα ανανεώσιμης ενέργειας βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης της Σαουδικής Αραβίας για επενδύσεις 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ηλιακή ενέργεια.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, αν αναπτυχθούν αποτελεσματικά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για τον καθαρισμό του εφοδιασμού της περιοχής στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και για την αποτροπή της εξάπλωσης των ερήμων που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

“Πιστεύω ότι η αυξανόμενη υιοθέτηση της ανανεώσιμης ενέργειας μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα από την κλιματική αλλαγή”, δήλωσε ο Δρ Λι.

Διαφήμιση